Friday, June 29, 2012

Mati

Posted by irnasofia at 4:03 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

terpanggil untuk menulis entry ini.

last week, masa kelas PIM (Pendidikan Islam Moral) by ustaz Jaafar. tak pernah nampak pun ustaz ni, and he's not like ustaz at all. sebab dia tak pakai kopiah or songkok *stereotype. first kelas dengan ustaz, biasalah memerlukan masa memahami ustaz. jenaka ustaz yang ringan, dengan gaya ala ala p. ramlee, ya, menarik minat saya.

Dalam perbincangan dengan ustaz, ustaz tersebut pasal mati.

Ya, MATI.

ustaz ada bercerita pasal satu kejadian kat kampung dia.

" masa tu ustaz tengah mengajar, ada kematian kat kampung ustaz, ustaz pergilah sebab yang meninggal tu tok guru ustaz. dia meninggal tengah hari. sebab ada kelas, saya ingat nak pergi dlm lepas zohor. ustaz pun sampai rumah tok guru ustaz dalam pukul 3. Biasalah kan, sampai rumah ornag meninggal, mesti kita duduk duduk dulu. tengah ustaz duduk tu, datanglah seorang lelaki kat ustaz.

"ustaz, jom kita pergi tengok mayat."

"takpelah, kejap lagi saya pergi"

dalam beberapa minit selepas tuuuu, lelaki tu datang lagi, ajak ustaz pergi tengok mayat. dalam 3 kali dia mengajak, ustaz akur.

ustaz pun pergi tengok mayat. ustaz buka kain yang tutup muka tok guru ustaz tu. Ya Allah, dia meninggal dalam senyum. Manis. Macam tengah tidur. Tiba - tiba ustaz teringat kat lelaki yang ajak ustaz tu, ustaz pandang kanan, takde. pandang kiri, takde. Ustaz tengok kat belakang. Lelaki itu, sedang menggigil ketakutan di belakang, di sebalik pintu. Ustaz bertanya, rupa rupanya lelaki itu takut nak tengok mayat. "

Then ustaz bagi soalan cepumas. kenapa lelaki tu macam tu? kenapa perlu takut mati?

Kenapa Perlu Takut Mati?

  Perlukah takut mati? sedangkan mati membolehkan kita dekat dengan Allah.
  Perlukah takut mati? sedangkan mati itu pasti.
  Perlukah takut mati? sedangkan mati itu salah satu cara kita nak hampir kepada Nya.

perlukah takut?

Mati tak perlu takut. Ianya satu proses semulajadi. Amalan kita je yang boleh tolong kita esok esok. Kalau baik amalan, baiklah semuanya.

Tiba tiba terpikir. Diam sejenak. bila ustaz mengutarakan pendapatnya. bila ustaz bercerita proses kematian seseorang. bermula dengan tumbuh tumbuhan dan makhluk Allah yang lain selain manusia yang akan memanggil kita "Si Mayat" 40 hari sebelum kematian kita. proses sakaratul maut dimana Allah akan menayangkan amalan amalan kita di dunia. Proses orang sekeliling yang akan meratapi kita. proses dimana kita dimandikan, diletakkan kapur barus dan di kafankan. proses dimana kita di barisan hadapan terlentang dengan 4 takbir tanpa sujud dan ruku'.

semua proses itu buat saya terdiam.

Makhluk panggil kita si mayat. kalau kita dengar, mahunya seram.

sakaratul maut yang sakit. dengan tayangan perbuatan kita secara live. Allah, malunya.

mak ayah, adik beradik, kawan kawan yang akan meratapi permergian kita. hanya doa dapat diberikan.

dimandikan dan dikafakan. siapa yang akan memandikan dan menkafankan aku kelak?

siapa pula imam untuk jenazahku kelak?


Siapa?

Matikan aku dalam husnul khatimah. Matikan kami dalam husnul khatimah, ya Allah.

Sesungguhnya, Dunia itu penjara bagi orang mukmin dan Surga bagi orang kafir.” (HR. Muslim no. 5256)



Wednesday, June 27, 2012

Adhesion colic. apakah?

Posted by irnasofia at 6:18 PM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Agak lama tidak menulis. kekurangan waktu, kesihatan merosot. :)

Ya. kesihatan merosot. selepas di operate apendiks bulan lepas, sakit kembali datang. mula rasa sakit beberapa hari sebelum masuk semester 3. ingatkan takde pape, sakit yang boleh ditahan. tak cakap kat mak, takut. :D

hari ahad, jalan slow slow. sakit nak jalan. pelik pada mulanya. malam mesti cramp perut. mengiring salah, baring salah, duduk lama lama pun bermasalah. drive from KB to KT amat menyeksakan. nasib baik mak bagi pinjam keretanya, takdelah sakit sangat nak drive. kereta mak kereta auto, so takdelah sakit sangat. hari pertama, takde kelas, tapi kena pergi test LDV sebab tempoh hari tak test kes apendiks hari tu.

Isnin, janji dengan madam nak test LDS hari rabu. okay, hari rabu test.

Selasa, dalam kelas. sakit menyerang. sabar je lah. last last sakit sampai terduduk.. memang tak tahan. irna pulak jenis yang tak mengaduh kalau sakit, senyum je lah. tapi kadang kadang, i can't bear the pain. terkeluar perkataan sakit dari mulut, maksudnya memang sangat sakit. terduduk duduk kat kelas. kawan kawan suruh ke klinik, digeleng kepala. hospital? harem.

tengah hari hari selasa, dah tak tahan. text dia untuk hantarkan ke klinik. sudah muntah for 3 times. ke klinik. dibekalkan dengan painkillers dan beberapa ubat. doktor klinik balqis kata mungkin adhesion colic. diberi ubat, dan makan. ubat muntah buat saya mengantuk.

malam selasa. tak dapat tidur. 2 jam menanggung sakit. kawan kawan dah tdur semua. text kawan cakap nak pergi hospital. yes, hospital adalah my last choice. terpaksa. pergi hospital pada pukul 1 pagi. addmitted to ward jam 2 pagi. disuntik dan diletakkan di zon kritikal buat sejam, painkiller yang diberikan sangat kuat. tertidur sampai 5 pagi. doktor terpaksa tahan wad sebab irna too weak. sebab muntah, doktor takut ada apa apa. perut pun bengkak. nana meminta diri untuk pulang ke maktab, ada kelas. 5.30, subuh yang lemah. 
tiba tiba teringatkan madam zainab. ya, madam zainab untuk test LDS.

" salam madam, irna here. sorry madam, i can't have the test today as i was warded last night. "

beberapa minit kemudian,

" really? take care of yourself. rest well "

ya. menghadapi pagi di hospital seorang diri. kawan kawan ada kelas, mak belum diberitahu. hari rabu yang bosan. di-wheel chair untuk di scan, diultrasound. insaf sangat, sempat berkenalan dengan makcik sebelah, yang selesai membuat chemo. adik katil depan yang buat pembedahan apendiks, adik yang buang lump di chest, mak cik yang ada tumor kat kepala. sempat berbual dengan makcik masa tunggu di ultrasound. makcik tu cakap dia nak menantu cikgu. makcik bertanyakan asal diri. makcik tu ingat saya orang terengganu. hoho. macam macam sakit manusia. :/

petang kawan kawan datang. terubat kebosanan.

khamis. sakit. muntah. makanan sudah 3 hari belum bersentuh. makan roti pun muntah. peritnya rasa.
mak di inform. terus di call. mak sempat troll nana. mak tak percayakan saya, gara gara tak informkan dia Ayah dah kalut nak ambik saya pulang ke KB. saya tak nak. merengek dengan mak, tak nak balik.
Mohon dengan doktor untuk discharge. kesian kat kawan kawan. Alhamdullilah, dibenarkan. gembira. kawan kawan sempat menegur muka yang pucat. sikit je lah. sihat lagi. :)

masih. masih muntah. semalam dah ke klinik. dktor di klinik suruh refer ke hospital. buat buat tak dengar. malas malas malas. tahan setakat mampu. doktor cakap, unfortunate for me to have adhesion colic. sebab biasa adhesion colic berlaku kat orang yang buat pembedahan macam buang usus atau yang berkaitan. yeas, unfortunate me. dktor suruh refer sebab takut intestinal obstruction. ishh. macam macam. doktor suruh banyak makan. makan sayur dan buah, if my tummy bloated, kena pergi hospital dengan kadar segera. okay, malas malas.

saya nak selera makan saya. saya nak makan dengan banyak. saya tak suka makan lepas tu muntah. saya nak makan macam orang lain. saya nak sihat. saya nak sihat

terima kasih.

Doakan :)


Sunday, June 3, 2012

Lalai.

Posted by irnasofia at 2:52 AM 1 comments Links to this post
Assalamualaikum :)

Ya Allah. Lalainya aku. Lalainya kami. Bantulah aku Ya Allah. Bantulah kami Ya Allah.

Kadang kadang terfikir. Apakah yang dilakukan setiap hari. Berangan nak masuk syurga, nak dapat redha Allah, tapi pelaksanaan dan persiapan ke syurga entah ke mana. Berangan nak dapat firdaus, tapi masa dilepas. Bodohnya aku. Bodohnya kami.

Masa kami, banyak dihabiskan dengan sia sia. Siang malam kami mampu ber-online dengan dunia kami, tapi kami tak mampu nak menghabiskan masa ber-online denganMu. Kami mampu membaca novel novel sebagai hiburan untuk kami, tapi kami tak mampu nak membaca warkah cinta dariMu. Kami mampu membazirkan duit duit kami membeli belah tanpa tujuan, tapi kami tak mampu bersedekah walhal sekeping dua. Kami mampu menangis menangisi hal dunia, tapi kami tak mampu menangis merindui akhiratMu.Kami mampu berjaga malam untuk hal hal kami, tapi kami tak mampu berjaga malam untukMu. Kami mampu menghabiskan masa kami dengan konsert, tapi kami tak mampu menghadiri majlis ilmu ilmuMu. Kami mampu berkereta ke tempat yang kami ingin tuju, tapi kami tak mampu berjalan ke masjid yang cuma selangkah dua untukMu.

Kami melemahkan diri kami, sedangkan Kamu mencipta kami dengan kekuatan. 
Kami yang membodohkan diri kami, sedangkan Kau cipta kami dengan kepandaian.

"ربنا لا تزغ قلوبنا بعد إذ هديتنا و هبلنا من لدنك رحمة إنك أنت الوهاب "

"Ya Tuhan kami, jangan Kau pesongkan hati kami (ke arah kejahatan)
setelah Kau memberi petunjuk kepada kami
dan kurniakanlah rahmat kepada kami;
sesungguhnya Kaulah Maha Pemberi Kurnia"







Kalaulah mampu untuk menjadi hebat begini. Kerdilnya diri. Mampu membaca quran walaupun sedang koma. :')

Maka sesiapa yang dikehendaki untuk diberi hidayah petunjuk kepadanya nescaya Ia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam; dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Ia menjadikan dadanya sesak sempit, sesempit-sempitnya, seolah-olah ia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya).
Demikian Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman.
(Al-An'am :125) 





 

rain drops. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review