Saturday, March 2, 2019

Mat Dang is Here!

Posted by irnasofia at 3:44 PM 0 comments Links to this post
It’s beeeeeen a looooong time i havent write anything here. So..Assalamualaikum peeps.

Alhamdulillah life is treating me good. Blessed with a caring husband a cute mini us.

So this post is about my experience during my pregnancy and giving birth to Mat dang.

Mula mula tahu pregnant i was soooo excited but my husband macam takde perasaan. Bukan dia tak happy tapi muka lebih kepada risau. We just finished our studies and no job at that time kecuali tuisyen dan tutoring. Dah la time tu interciew SPP pun takde bayang dan angin.

Masuk 2 bulan setengah i started having morning sickness. And it is a bad one. No raw chicken, no slightest smell of anything related with chicken at all. No tamyam. No bihun goreng. No maggi at all.
Everything that comes in, must go out meh. Lost 5kg within 2 weeks. Merasa lah warded sbb morning sickness teruk kat hospital Baling sorang sorang. I was the only patient weiiiiiii.

Then interview, okay. Takde hal except slighly bigger tummy which is tak obvious langsung. Then dpaat posting ke Ampang time pregnant 28weeks. Started having cramps here and there. Aching body, still muntah muntah jugak but increasing appetite. Since we stayed at an apartment, dealing dengan lift yang tetibe buat hal, sempat jugak la panjat tangga ke tingkat 13 sebab lif rosak. I is redho. Nasib baik ada uncle aunties adik adik yang tegur and bagi semangat. Memang time panjat tangga tu rasa nak terberanank time tu jugak! Round ikea and thanks for the cozy display sofas i can rest my tired legs. Malam balik dari ikea dah rasa sakit perut. Alamak. And the pain goes on and off like that.

So cuti sekolah bulan 6 berlaku di awal ramdhan. Kami pun balik la ke Baling dengan jayanya. Drive malam and arrive pkul 1 pagi mcm tu. Nekad jugak walaupun sarat tapi gewe yang bawakkan keta. I tido je. And sampai tu kami makan and i started to have this pain here and there. And ignore that. Then tido jap sebelum sahur. Masa lepas sahur tu perasan leaking. And it was a lot! Basah kain batik. Bgtau mama arip tapi dia pun tak tau kena buat apa. Tapi dah tak sakit dah pun. Pagi tu nak ekna pi check up. Tumpang check up kt Klinik desa pulai tu. Then nurse tanya and i just told her la yang macam leaking pagi tadi. Dan disebabkan itu terus kena refer Hospital Baling. Sampai Hospital Baling doktor terus buat surat rujukan ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) kat Sungai Petani. And merasalah lagi naik ambulans. Tapi time tu rasa macam peliknyaa naik ambulans padahal tak sakit pun. Kena refer sana takut terbersalin premature 30weeks and Hospital Baling takde kemudahan NICU. Noted here that Baling to Sungai Petani will take about 45 minit to 1 hour to reach. So jauh okay..

Dan bermulalah sesi nangis tiap malam nak balik sebab bosan duk sorang and arip tak leh tunggu. Arip akan sampai time melawat pertama around 1 pm and stayed sampai pukul 2. Pastu dia tido kejap utk masa melawat pkul 5 nanti. Around 6.30 dia akan balik sebab nak kejar waktu berbuka. Hari hari dia akan ulang alik selama seminggu. Tu sayang tu kat gewe i. Penat dia hari hari kena tengok bini. Genap seminggu dah boleh discharge and balik KB plak ehehhehehe.

Sesudah bercuti sekolah selama 2 minggu tu, sambung la kerja kat sekolah tercinta. Time tu mmg tak larat dah. Badan dah berat, perut dah berat, semua tak larat. Balik sekolah nak tido je. Dah la bulan puasa time tu. And pada suatu hari tu terlupa nak call hospital tanya pasal next appointment bila so i decided to give a call at 8pm that time. Pastu yg mengangkat call tu cakap esk ye appointment (20/6). So i was like okay..tak perlu pegi sekolah utk program ihya ramadhan tu. Penat i staple kurma okay

Keesokannya sampai hospital tunggu turn semua. Masuk bilik doktor, check and dia tetibe tanya previous history and stuffs. Then doktor pun baca previous history semua. Okay i had history of PPROM masa 30 weeks and masa check up i cukup cukup 34 weeks. And this doktor called another speacialist, gave another round of scan and consultation and she said, awk masuk wad hari ni, mlm nnti kita induce okay? Sbb dh pernah leaking and u pun dh complete dexa so okaylah doa2kan awk boleh bersalin la esok..and i was like whattttt???? I dtg nak check up jeee. called my husband dgn terketar2 bgtau kena masuk wad esk nk kena beranak and he was like okay...emmm..okay(takut la tu!)

So tunggu husband balik sambil kemas baju, pastu teringat pampers newborn tak beli lagi la and lots of things mmg tak beli lg. Called everyone both of our familes inform semua and i pn check in la Hospital Ampang tengah hari tu..dah siap2 GL and masuk second class ward. Tak kesah pun mana2 asal selesa but yeah Hospital Ampang selesa ya amat wei!


So rilek2 je masuk wad tukar baju semua then tido. Bulan puasa kan time tu tp i bedal nasik sbb mmg tak boleh puasa sbb i hypo. Maka makanlah dengan jayanya with the help of my sister and hubby. Malam tu first dose induce. Kami 3 orang mangsa2 induce ni redho je. I was the second in turn. Tp yg sadisnya diorg semua selamat beranak lepas first dose. Tunggu 6 jam takde sakit ape pun. Tp contraction ade masa chexk ctg, then dlm tgh hari camtu another dose. And bermulalah episod contraction tanpa henti. 1 minit setengah wei contraction gap pun dlm 2 minit je. Sakit woooo. Tapi ggah jugak jalan round ward sbb nak suruh cepat lahh baby keluar. Sambil jalan sambil pegang rail tu tahan sakit. Menangis wei sakit tp tak meraung raung la. Nak meraung kenapa sbb tgh dpt pahala kot. Sambil baca doa nabi yunus tu, puaing ward lagi. Penat stop kejap pastu sambung. Masa melawat pun i macam hape dah. Time tu one of my best friends dtg, ajim dtg tgk i bergolek2 sakit hahahaha. Tp i control laaa. Mat arip plak buat muka kesian tapi tak tau nak buat ape selain gosok2 pinggang and pegang tgn. And habis waktu melawat, maka tinggallah daku keseorangan melayan contraction tak berenti. Check jalan pn still sipi 1cm. So another dose was given and i was like huhuhuhu sakitnya. Pagi esk sakit dah kurang tp nurse cakap contraction mmg kerap and tinggi. So doktor bg another few hours. She said kalau bukak 2 cm pn dia nak tolak labour room and monitor from there tapi malangnya still sipi 1cm so i was optioned for EMLCS. Tukar baju lah i tunggu turn utk di csect dlm pkul 2. Masuk tiub kencing semua masuk OT, salam dengan laki i, then kena keluar balik sbb anda kes emergnecy then diorg hntr i naik wad balik. I redhooo tkpe i tak bahaya lagi. Then dlm pkul 4 mcm tu they called me in again and another surgeon tgk and asked my history. Doktor pun geleng kepala with my previous medical history yg i ada. So she said they will give me epidural, cut me open, checked my instestine first kot2 ada lagi adhesion and if any akan terus called surgeon utk release the adhesion first baru keluarkan baby. And they will use my previous scar yg memanjang dr bwh pusat ke bwh ye. Czer normal adalah garis melintang and yeah kalau parut memanjang lg susah sakit sbb dia tgh2 okay. Tp i okay je sbb dengan pengalaman kena godek perut more than 5 times, so beres jelah.

Masuk OT and anaest bg epidural. Tak sakit pun epidural tp beria je nurse suruh peluk bantal and my mind mcm org cakap epidural ni sakit okay peluk kuat2. Tp msa kena tu i tak perasan pun then anaes cakap okay dah nnti rasa kebas2 sket kaki and takleh gerak tau. Baring and the nurses prep me. Okay lah bising jugak OT ni ye. Diorg duk bincang juadah berbuka la semua. Tapi masa dia mula2 cut tu i can feel the knife and terus ckp kt anaest bgtau mcm ada rasa pedih2 je..rasa pisau. Terus stop tambah dos epidural. Hehe. Pengalamn sungguh. Masa kena czer tu seriously tak tau nak pandang mana. Tengok board jelah. Then rasa doktor tekan2 perut mcm tu and bunyi baby nangis. And i was like baby aku ke tu. Kuatnyaaa. Diorg lap lap and tunjuk jantina and letak aidan rapat dgn muka. Tp i blur tak tau nak buat ape sbb terkejut lg tp aidan bg air liur buih2 kt pipi. Then they rushed aidan to his papa and terus bwk lari masuk NICU.


Saturday, November 8, 2014

Perasaan

Posted by irnasofia at 9:33 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Dewan bedah. Ya, sedikit terkesan selepas seorang sahabat post gambar di instagram. gambar dewan bedah. Tak semena - semena, ketakutan.

Being through various episodes of surgery. This weird feeling. Bukan takut yang menakutkan tapi ada suatu perasaan yang tak boleh diungkapkan dengan perkataan. That feeling.

It wasn't once, twice or thrice.

and this weird feeling.

Perasaan bila kau tengok kau je yang paling muda kat wad then sebelah kau semua makcik yang seusia mak dan nenek menderita sakit kronik yang kau rasa kau tak patut bersama dengan mereka.

Perasaan bila kau rasa kau tak layak nak mengeluh menangis sakit kau sebab sebelah kau ada yang dah hilang sebahagian tanda kewanitaannya, yang dilanda pelbagai jenis kanser dan kau hanya ada di situ tampak lemah dari mereka yang lebih kritikal sakitnya.

Perasaan bila kau tak mampu nak ajak kawan kawan wad kau solat sama - sama.

Perasaan bila kau rasa dekat sangat dengan Tuhan bila kau nak bangun solat pun tak berdaya, sakit tak terduga dan kau rasa macam nak pengsan.

Perasaan bila kau tengok mak kau terlentok letih disebelah katil kau setiap kali kau buka mata.

Perasaan bila kau diserahkan baju putih (baju utk bedah) dan disuruh bersedia.

Perasaan bila kau ditolak keluar dari wad untuk ke bilik bedah, di tenung orang sekeliling yang memandang kau lagak kau nak mati bila bila masa.

Perasaan bila mak kau tengok dengan sayu, pegang tangan kau dan kau mampu baca hati mak kau saat mak kau tenung dalam dalam mata kau.

Perasaan bila doktor ceritakan ringkas apa yang akan berlaku dan mungkin berlaku serta memperkenalkan diri beliau.

Perasaan  bila nurse mula berkerumun ditepi, pakar bius, doktor dah bersedia.

Perasaan bila kau disuruh mengucap, sebelum dibiuskan.

Perasaan bila kau rasa dah lama tidur, dan betapa bersyukurnya kau masih mampu buka mata walaupun dalam kesakitan yang teramat.

Perasaan tu. Tak semua dapat rasa. Bersyukur diberikan peluang yang bukan sekali, tapi berkali kali. Peluang yang membuatkan saya rasa lebih bermakna. But, i don't want to go through this again, not even once.


Wednesday, January 22, 2014

Q5: 5 Things That Irritates You About the Opposite/Same Sex

Posted by irnasofia at 11:47 AM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

I can list thousands maybe..hahaha.

Hobi irna ni suka tengok orang. suka tengok gelagat orang. If i was doing my shopping alone, (i do that often!) and i'm thinking of slurping some hot chocolate or hot no-sugar green tea, i would sit at the corner of a cafe and watch people! Yes, I'm tend to scan everything from their head to toe. And few questions are lingering around my blank-head. hehe. Why did they do that ? Why you're wearing that? What did you do to your children? blah blah blah. It is not a crime to do so if you're taking the examples and reflecting it to yourself or making it as examples if you find it not suitable or inappropriate. So, based on my observation...

I dont like stingy people. *This applies for both gender*
This is a big no no. There's a few thin lines to diffrentiate between being stingy and fetish. Kedekut ni mmg susah nak ubah, and ianya bukanlah benda yang boleh kita nak ajar kalau org tu tak sedar sedar. Kedekut ni paling menyakitkan hati bila dia kedekut ilmu. ya ampun, musim exam esp, kita boleh tahu and senang sangat nak detect orang yang jenis macam ni. Mintak nota, ade je alasan, dapat spot buat taktau. Nak score 4flat sensorang. Kalau kita tanya, dibuatnya mcam kita ni tak tau pape, and for sure, suruh study sendiri. This is no joke man, time exam la kita tau sape kawan and sape lawan. Kalau yang jenis study sendiri tu tak kesah, sebab tu study style dia, tapi yang jenis dapat info tak nak kongsi ni yang masalah besooorrr.
Kalau part duit plak, yang jenis berkira, 10sen pun kira..haiyoh. Ya, kalau takde 10sen takkan dapat RM1 tu, tapi kalau ngan kawan tu pun tak nak halalkan je, memang masalah. Kalau berpuluh puluh or beratus ratus tu mungkin la boleh di ambik port. Tapi kalau jenis yang tak kesah sangat pun tak boleh, kawan ko dah habis beratus, takkan tak nak hulur sesen dua? consider lah...

I hate liars *applies for both*
Oh tolonglah liars. Be yourself please, tak mampu cakap tak mampu, no need to seek attention by making lies. Serious kesian kat liars ni sbb dia tipu diri sendiri. Tu yang paling sedih. Tipu orang dah satu hal, tapi yang paling pathetic bila kena tipu diri sendiri. Be a grown up man, jadi nak gali kubur sendiri boleh? Nanti bila orang dah tahu penipuan kita, amacam? Ingat, there will be someone who is always smarter than you. Bila sekali menipu, akan buat lagi banyak lagi penipuan nak tutup penipuan yang sedia ada. Gali lubang, tutup lubang..

Susah nak senyum punya orang *both gender*
Senyum boleh ? Tarik pipi kalau tak boleh nak senyum, Okay, mungkin ada satu hari yang mmg jenis badmood punya, tapi kalau hari hari PMS, sila makan pil. senyumlah, kan cantik kalau senyum. Kalau orang senyum kat kita, kita senyum balik, okay ?

Ni je kot..setakat ni. kenot think more. hehehe

Q4: What You Wear to Bed?

Posted by irnasofia at 11:27 AM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Mula mula tengok soalan. heh.
Ni pun nak tanya kaaa?
I wear my dignity to bed. is that considered as answering your question? heh.

Yup.
just pants and tee, enough! :)
next question pleasee =.="

Monday, January 13, 2014

Cinta

Posted by irnasofia at 3:48 PM 1 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Topik hangat dalam kelas hari ni. Yang diam pun tetibe bersuara, kesnya Feza tanya 1 kelas,
"Apa makna cinta ?"

Satu kelas riuh. Semua orang ada makna cinta masing masing.

Dalam riuh riuh semua orang menjanakuasakan maksud cinta masing masing, Feza sekali lagi tanya pendapat kitorang,
"Korang setuju tak kalau feza cakap cinta pertama adalah cinta yang paling susah untuk dilupakan ?"
And mojoriti of us said yes.

Apa sebenarnya cinta?

Adda berpendapat yang cinta pertama dia senang nak dilupakan.

"Mana ada, cinta pertama biasa je. senang nak lupa."

" Betul ke tu cinta pertama adda?"

"Adda couple since form 2 lagi, okay je boleh lupa"

"Masa adda couple tu, adda pernah pikir nak get serious tak ? pikir nak kawen ?"

"Nope."

"That's why lah tu bukan cinta pertama adda. Cinta pertama ni bg irna cinta yang buat kita rasa nak ber-komitmen dgn dia, ada cita cita nak hidup bersama, senang cite, nak kawen lah."

"Yeay! cinta pertama tak datang lagi ! "

Yes. For me, cinta tu macam tanggungjawab. Cinta tu sayang, kalau sayang kita sanggup buat apa saja selagi tak berlebihan. Kalau kita rasa cinta, kita akan rasa tanggungjawab yang perlu kita buat. kalau kita sayangkan parents kita, kita akan tahu tanggungjawab kita kat parents kita. Kalau cintakan suami, tahu dan tunaikan tanggungjawab kita selagi daya dan begitulah kalau kita cintakan Pencipta rasa cinta tu, kita akan rasa tanggungjawab kita sebagai hambanya, buat apa yang disuruh, tinggalkan apa yang dilarang, tambah rencah dengan perkara sunat dan elakkan perkara makruh.

Skop cinta tu luas, bukan setakat bertumpu kepada kahwin, pasangan. Luaskan skop cinta, kita akan rasa semua benda tu bernilai. Orang cakap, cinta itu kesetiaan, cinta itu buta, cinta tak mengenal usia. Apa apa jelah, yang penting kita tahu dan pandai menyalurkan rasa cinta tu.

Selamat menyintai dan dicintai !

Sayang anak di tangan tangankan, sayang isteri di tinggal tinggalkan. 
*teringat dinding sekolah mungkin*

Saturday, November 16, 2013

Q3: What Kind of Person Attracts You ?

Posted by irnasofia at 8:24 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

What kind of person attracts me?

ni maksud attract kat sini macam mengagumkan kan eh ? ke minat ? hihi

i do like hardworking man. it shows that he doesn't take life for granted. yelah, kalau rajin, mesti dia tu seorang yang boleh diharap, orang yang kuat semangat. suka orang macam tu. semangat nak belajar, semangat ditunjuk ajar.

orang yang cool, tak mudah melenting. kalau senang marah, senang terbakor, susah nak padam, susahhh ! cool tu menunjukkan kematangan, cool kat sini bukan bermaksud dapar problem buat tak tahu, tapi tak mudah gelabah. tenang, dan cari penyelesaian dengan bijaknya. how cool is that.

kelakar maybe. kelakar yang boleh diterima akal, no stupid  , low class joke andddd no double meaning jokes, that's so unmatured. yang tak mudah sentap, cool cool.

Yang tahu hormat orang tua muda kecik besar. pandai bergaul, pandai ambik hati. ahh.

tu je kot. :)

Saturday, October 12, 2013

Q2: How Have You Changed in The Past 2 Years ?

Posted by irnasofia at 1:00 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

"How Have You Changed in The Past 2 Years ?"

2 tahun ? lama tu. 2011 lah kan. when i was 18. banyak..time tu baru belajar duduk jauh dari family. Since high school memang tak pernah jauh dari family, hostel life tu mmg tak pernah rasa. but in the past 2 years, baru belajar duduk hostel. Blok uthman 08, i miss you. mostly2 years life banyak spend kat IPGKDRI,Kuala Terengganu. still remember mula mula merengek dan menyampahnya jadi bila dapat masuk maktab, becoming a teacher. lepas first SBE (School Based Experience), mula rasa jadi cikgu tu seronok dan best dan paling penting susah. Mula jatuh hati bila budak budak bagi salam, 'Assalamualaikum cikgu/teacher/ustazah'. Bila budak budak tanya, "Cikgu ni cikgu ke? bila cikgu nak datang sini lagi?'. rasa seronoknya. Dalam seronok yang ada susahnya. Mingle dengan bebudak yang baru nak besar, yang banyak soalan dan pertanyaan dalam kepala diorang, ya susah. letih fizikalnya nak panggil budak budak masuk kelas dan dengar ape kite cakap. nak attaract student supaya stay dalam kelas in 1 hour. susah. but i'm learning it.

belajar jugak macam mana nak mingle dengan kawan kawan. sekolah 5 tahun denagn semua perempuan je classmatesnya, jadi bila dah dh IPG, kena belajar berkomunikasi dengan students lelaki. tapi tak kesah pon sebenarnya, just being me. senang. tu yang kekadang tu buat benda tak senonoh je kerjenya. ter biasa buat dengan classmates high school, maka itulah hasilnya. belajar jugak kawan dengan non-muslim, dulu ade kawan non muslim lepas SPM, lepas join English Camp, tapi sebab situ 3 hari je pon kenalnya. kat IPG, bila dah jadi classmates, memang baiklah dengan diorang. Koges, Kam, Santhy, dan Chan classmates non muslim yang agak rapat. rindu diorang sebenarnya ni. Still contacting them thru fb and text. kat IPGKB pon ade je non muslims, tapi since i'm still new kat situ, malu plak nak bertegur sapa. classmates takde non muslim. maka itulah sebabnya. 1 thing i realised, pindah tempat belajar ni menyebabkan penambahan friend list irna which was a great thing. lagi ramai kawan, lagi banyak perangai, lagi banyak pengalaman gitu. setia orang ade istimewa diorang yg tersendiri.

i did also learnt about 'friendship'. macam mana 2 tahun tu boleh menyebabkan awak berubah. macam mana trust tu boleh crumpled like a piece of paper. 2 tahun yang menyebabkan saya semakin susah nak percayakan orang. don't shower me with promises. bila masing masing jauh, yang dulunya rapat pon dah tak seperti dulu. terasa hati ? yes i am. it's okay. life must go on.

2 years in jugak ajar irna jadi konfiden. sampai sekarang tak percaya bila join drama dulu dan jadi Mak Inang. Although my acting was bad, tapi i managed to do it, overcomes my stage fright. hehe. siap nyanyi lagi. memang memalukan.

2 years jugak menyebabkan irna belajar menghargai masa tengah sihat. belajar jugak jangan degil sangat. 2 years yang menyebakan irna terpaksa tahan 3 surgeries. Alhamdulillah for that experience though. sebab sakit itulah, demam selsema batuk tu tak jdi masalah. it's felt nothing compared dengan sakit yang ade. alhamdulillah.

2 years passed, I'M A GROWN UP GIRL !

p/s: sorry for the late post. being admitted for 10 days  and i'm not that well to type anything here.
 

rain drops. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review