Saturday, November 8, 2014

Perasaan

Posted by irnasofia at 9:33 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Dewan bedah. Ya, sedikit terkesan selepas seorang sahabat post gambar di instagram. gambar dewan bedah. Tak semena - semena, ketakutan.

Being through various episodes of surgery. This weird feeling. Bukan takut yang menakutkan tapi ada suatu perasaan yang tak boleh diungkapkan dengan perkataan. That feeling.

It wasn't once, twice or thrice.

and this weird feeling.

Perasaan bila kau tengok kau je yang paling muda kat wad then sebelah kau semua makcik yang seusia mak dan nenek menderita sakit kronik yang kau rasa kau tak patut bersama dengan mereka.

Perasaan bila kau rasa kau tak layak nak mengeluh menangis sakit kau sebab sebelah kau ada yang dah hilang sebahagian tanda kewanitaannya, yang dilanda pelbagai jenis kanser dan kau hanya ada di situ tampak lemah dari mereka yang lebih kritikal sakitnya.

Perasaan bila kau tak mampu nak ajak kawan kawan wad kau solat sama - sama.

Perasaan bila kau rasa dekat sangat dengan Tuhan bila kau nak bangun solat pun tak berdaya, sakit tak terduga dan kau rasa macam nak pengsan.

Perasaan bila kau tengok mak kau terlentok letih disebelah katil kau setiap kali kau buka mata.

Perasaan bila kau diserahkan baju putih (baju utk bedah) dan disuruh bersedia.

Perasaan bila kau ditolak keluar dari wad untuk ke bilik bedah, di tenung orang sekeliling yang memandang kau lagak kau nak mati bila bila masa.

Perasaan bila mak kau tengok dengan sayu, pegang tangan kau dan kau mampu baca hati mak kau saat mak kau tenung dalam dalam mata kau.

Perasaan bila doktor ceritakan ringkas apa yang akan berlaku dan mungkin berlaku serta memperkenalkan diri beliau.

Perasaan  bila nurse mula berkerumun ditepi, pakar bius, doktor dah bersedia.

Perasaan bila kau disuruh mengucap, sebelum dibiuskan.

Perasaan bila kau rasa dah lama tidur, dan betapa bersyukurnya kau masih mampu buka mata walaupun dalam kesakitan yang teramat.

Perasaan tu. Tak semua dapat rasa. Bersyukur diberikan peluang yang bukan sekali, tapi berkali kali. Peluang yang membuatkan saya rasa lebih bermakna. But, i don't want to go through this again, not even once.


Wednesday, January 22, 2014

Q5: 5 Things That Irritates You About the Opposite/Same Sex

Posted by irnasofia at 11:47 AM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

I can list thousands maybe..hahaha.

Hobi irna ni suka tengok orang. suka tengok gelagat orang. If i was doing my shopping alone, (i do that often!) and i'm thinking of slurping some hot chocolate or hot no-sugar green tea, i would sit at the corner of a cafe and watch people! Yes, I'm tend to scan everything from their head to toe. And few questions are lingering around my blank-head. hehe. Why did they do that ? Why you're wearing that? What did you do to your children? blah blah blah. It is not a crime to do so if you're taking the examples and reflecting it to yourself or making it as examples if you find it not suitable or inappropriate. So, based on my observation...

I dont like stingy people. *This applies for both gender*
This is a big no no. There's a few thin lines to diffrentiate between being stingy and fetish. Kedekut ni mmg susah nak ubah, and ianya bukanlah benda yang boleh kita nak ajar kalau org tu tak sedar sedar. Kedekut ni paling menyakitkan hati bila dia kedekut ilmu. ya ampun, musim exam esp, kita boleh tahu and senang sangat nak detect orang yang jenis macam ni. Mintak nota, ade je alasan, dapat spot buat taktau. Nak score 4flat sensorang. Kalau kita tanya, dibuatnya mcam kita ni tak tau pape, and for sure, suruh study sendiri. This is no joke man, time exam la kita tau sape kawan and sape lawan. Kalau yang jenis study sendiri tu tak kesah, sebab tu study style dia, tapi yang jenis dapat info tak nak kongsi ni yang masalah besooorrr.
Kalau part duit plak, yang jenis berkira, 10sen pun kira..haiyoh. Ya, kalau takde 10sen takkan dapat RM1 tu, tapi kalau ngan kawan tu pun tak nak halalkan je, memang masalah. Kalau berpuluh puluh or beratus ratus tu mungkin la boleh di ambik port. Tapi kalau jenis yang tak kesah sangat pun tak boleh, kawan ko dah habis beratus, takkan tak nak hulur sesen dua? consider lah...

I hate liars *applies for both*
Oh tolonglah liars. Be yourself please, tak mampu cakap tak mampu, no need to seek attention by making lies. Serious kesian kat liars ni sbb dia tipu diri sendiri. Tu yang paling sedih. Tipu orang dah satu hal, tapi yang paling pathetic bila kena tipu diri sendiri. Be a grown up man, jadi nak gali kubur sendiri boleh? Nanti bila orang dah tahu penipuan kita, amacam? Ingat, there will be someone who is always smarter than you. Bila sekali menipu, akan buat lagi banyak lagi penipuan nak tutup penipuan yang sedia ada. Gali lubang, tutup lubang..

Susah nak senyum punya orang *both gender*
Senyum boleh ? Tarik pipi kalau tak boleh nak senyum, Okay, mungkin ada satu hari yang mmg jenis badmood punya, tapi kalau hari hari PMS, sila makan pil. senyumlah, kan cantik kalau senyum. Kalau orang senyum kat kita, kita senyum balik, okay ?

Ni je kot..setakat ni. kenot think more. hehehe

Q4: What You Wear to Bed?

Posted by irnasofia at 11:27 AM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Mula mula tengok soalan. heh.
Ni pun nak tanya kaaa?
I wear my dignity to bed. is that considered as answering your question? heh.

Yup.
just pants and tee, enough! :)
next question pleasee =.="

Monday, January 13, 2014

Cinta

Posted by irnasofia at 3:48 PM 1 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Topik hangat dalam kelas hari ni. Yang diam pun tetibe bersuara, kesnya Feza tanya 1 kelas,
"Apa makna cinta ?"

Satu kelas riuh. Semua orang ada makna cinta masing masing.

Dalam riuh riuh semua orang menjanakuasakan maksud cinta masing masing, Feza sekali lagi tanya pendapat kitorang,
"Korang setuju tak kalau feza cakap cinta pertama adalah cinta yang paling susah untuk dilupakan ?"
And mojoriti of us said yes.

Apa sebenarnya cinta?

Adda berpendapat yang cinta pertama dia senang nak dilupakan.

"Mana ada, cinta pertama biasa je. senang nak lupa."

" Betul ke tu cinta pertama adda?"

"Adda couple since form 2 lagi, okay je boleh lupa"

"Masa adda couple tu, adda pernah pikir nak get serious tak ? pikir nak kawen ?"

"Nope."

"That's why lah tu bukan cinta pertama adda. Cinta pertama ni bg irna cinta yang buat kita rasa nak ber-komitmen dgn dia, ada cita cita nak hidup bersama, senang cite, nak kawen lah."

"Yeay! cinta pertama tak datang lagi ! "

Yes. For me, cinta tu macam tanggungjawab. Cinta tu sayang, kalau sayang kita sanggup buat apa saja selagi tak berlebihan. Kalau kita rasa cinta, kita akan rasa tanggungjawab yang perlu kita buat. kalau kita sayangkan parents kita, kita akan tahu tanggungjawab kita kat parents kita. Kalau cintakan suami, tahu dan tunaikan tanggungjawab kita selagi daya dan begitulah kalau kita cintakan Pencipta rasa cinta tu, kita akan rasa tanggungjawab kita sebagai hambanya, buat apa yang disuruh, tinggalkan apa yang dilarang, tambah rencah dengan perkara sunat dan elakkan perkara makruh.

Skop cinta tu luas, bukan setakat bertumpu kepada kahwin, pasangan. Luaskan skop cinta, kita akan rasa semua benda tu bernilai. Orang cakap, cinta itu kesetiaan, cinta itu buta, cinta tak mengenal usia. Apa apa jelah, yang penting kita tahu dan pandai menyalurkan rasa cinta tu.

Selamat menyintai dan dicintai !

Sayang anak di tangan tangankan, sayang isteri di tinggal tinggalkan. 
*teringat dinding sekolah mungkin*

Saturday, November 16, 2013

Q3: What Kind of Person Attracts You ?

Posted by irnasofia at 8:24 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

What kind of person attracts me?

ni maksud attract kat sini macam mengagumkan kan eh ? ke minat ? hihi

i do like hardworking man. it shows that he doesn't take life for granted. yelah, kalau rajin, mesti dia tu seorang yang boleh diharap, orang yang kuat semangat. suka orang macam tu. semangat nak belajar, semangat ditunjuk ajar.

orang yang cool, tak mudah melenting. kalau senang marah, senang terbakor, susah nak padam, susahhh ! cool tu menunjukkan kematangan, cool kat sini bukan bermaksud dapar problem buat tak tahu, tapi tak mudah gelabah. tenang, dan cari penyelesaian dengan bijaknya. how cool is that.

kelakar maybe. kelakar yang boleh diterima akal, no stupid  , low class joke andddd no double meaning jokes, that's so unmatured. yang tak mudah sentap, cool cool.

Yang tahu hormat orang tua muda kecik besar. pandai bergaul, pandai ambik hati. ahh.

tu je kot. :)

Saturday, October 12, 2013

Q2: How Have You Changed in The Past 2 Years ?

Posted by irnasofia at 1:00 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

"How Have You Changed in The Past 2 Years ?"

2 tahun ? lama tu. 2011 lah kan. when i was 18. banyak..time tu baru belajar duduk jauh dari family. Since high school memang tak pernah jauh dari family, hostel life tu mmg tak pernah rasa. but in the past 2 years, baru belajar duduk hostel. Blok uthman 08, i miss you. mostly2 years life banyak spend kat IPGKDRI,Kuala Terengganu. still remember mula mula merengek dan menyampahnya jadi bila dapat masuk maktab, becoming a teacher. lepas first SBE (School Based Experience), mula rasa jadi cikgu tu seronok dan best dan paling penting susah. Mula jatuh hati bila budak budak bagi salam, 'Assalamualaikum cikgu/teacher/ustazah'. Bila budak budak tanya, "Cikgu ni cikgu ke? bila cikgu nak datang sini lagi?'. rasa seronoknya. Dalam seronok yang ada susahnya. Mingle dengan bebudak yang baru nak besar, yang banyak soalan dan pertanyaan dalam kepala diorang, ya susah. letih fizikalnya nak panggil budak budak masuk kelas dan dengar ape kite cakap. nak attaract student supaya stay dalam kelas in 1 hour. susah. but i'm learning it.

belajar jugak macam mana nak mingle dengan kawan kawan. sekolah 5 tahun denagn semua perempuan je classmatesnya, jadi bila dah dh IPG, kena belajar berkomunikasi dengan students lelaki. tapi tak kesah pon sebenarnya, just being me. senang. tu yang kekadang tu buat benda tak senonoh je kerjenya. ter biasa buat dengan classmates high school, maka itulah hasilnya. belajar jugak kawan dengan non-muslim, dulu ade kawan non muslim lepas SPM, lepas join English Camp, tapi sebab situ 3 hari je pon kenalnya. kat IPG, bila dah jadi classmates, memang baiklah dengan diorang. Koges, Kam, Santhy, dan Chan classmates non muslim yang agak rapat. rindu diorang sebenarnya ni. Still contacting them thru fb and text. kat IPGKB pon ade je non muslims, tapi since i'm still new kat situ, malu plak nak bertegur sapa. classmates takde non muslim. maka itulah sebabnya. 1 thing i realised, pindah tempat belajar ni menyebabkan penambahan friend list irna which was a great thing. lagi ramai kawan, lagi banyak perangai, lagi banyak pengalaman gitu. setia orang ade istimewa diorang yg tersendiri.

i did also learnt about 'friendship'. macam mana 2 tahun tu boleh menyebabkan awak berubah. macam mana trust tu boleh crumpled like a piece of paper. 2 tahun yang menyebabkan saya semakin susah nak percayakan orang. don't shower me with promises. bila masing masing jauh, yang dulunya rapat pon dah tak seperti dulu. terasa hati ? yes i am. it's okay. life must go on.

2 years in jugak ajar irna jadi konfiden. sampai sekarang tak percaya bila join drama dulu dan jadi Mak Inang. Although my acting was bad, tapi i managed to do it, overcomes my stage fright. hehe. siap nyanyi lagi. memang memalukan.

2 years jugak menyebabkan irna belajar menghargai masa tengah sihat. belajar jugak jangan degil sangat. 2 years yang menyebakan irna terpaksa tahan 3 surgeries. Alhamdulillah for that experience though. sebab sakit itulah, demam selsema batuk tu tak jdi masalah. it's felt nothing compared dengan sakit yang ade. alhamdulillah.

2 years passed, I'M A GROWN UP GIRL !

p/s: sorry for the late post. being admitted for 10 days  and i'm not that well to type anything here.

Monday, September 23, 2013

Q1: Weird Things You Do When You're Alone

Posted by irnasofia at 12:10 PM 1 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Just want to start something new in here so that i have something to blog on later. muahaha. Actually, nak buat ni dah lama, tapi duk cari cari balik link blog si mijah. lupa nak follow balik, pastu tak ingat nak tanya tuan empunya diri, maka begitulah..oh sebenarnya peratusan malas saya melambung lambung tingginya..semua itu hanyalah alassaaaannn !Ntah tetiba rasa macam nak buat benda alah ni, at least ada jugak post untuk diletak dalam blog ni haa. banyak sangat benda menarik yang terjadi, kadang kadang sampai tak tertulis dalam blog. bila idea datang, malas pulak nak menulis and vice versa.

Jadi,
nak mulakan dengan 30 Days Blog Challenge ! Nak penuhkan blog ni hari hari dengan postnya..tapi ikut keadaan semasalah jugak ye. tengok kelapangan pelajar maktab berdedikasi mcam irna ni. berdedikasi dengan rutin maktab..drive kelas - drive balik - homework/tutorial/presentationSSS. maka dengan itu, kelapangan itu di fleksibelkan.


google aja benda ni, berkepuk kepuk dan berasap asap keluarnyaa !

FIRST QUESTION: Weird things you do when you're alone

benda benda pelik yang irna buat bila sorang sorang ye? jarang sebenarnya duk sorang ni, asyik berteman je kerjenya, nak kata manja dan mengada ngade tu adelah sikit, tapi mmg takde masa nak berseorangan ni. Family ramai, pegi kelas pon confirm confirmlah ramainyaa tu. jadi, konteks alone tu bila kat umah, duk dalam bilik, dan bila kat kelas time gap tunggu pagar bukak sebelum drove off from ipg.

bila sorang sorang kat bilik, suka duk depan cermin. joget joget. hahaha. memang pon. suka pasang lagu kuat kuat, pastu joget joget. kekadang lah. buang tebiat tu perlu, kekadang :P bila alone, suka kemas bilik, bila kemas bilik mulalah nk tampal macam macam dalam bilik. pastu mulalah duk potong potong kertas, main kaler kaler semua pastu buat motivational quotes. kononnya nak memotivate kan diri. pastu bila bilik dah kemas, siap lah si mariam tu kena bebel sebab mostly 70% bilik bersepah kerja dia. 

bila alone jugak, suka masak. biasa buat benda yang memakan masa untuk disiapkan. tapi mesti kena gaduh ngan kucung kucing yang wujud dulu. kucing kucing itu memang tak boleh tengok irna bersenang lenang. kalau orang nak masak, dia pon sibuk join sama. biasa buat karipap, donut, kerepek, kacang goreng ke. dah memang suka masak dan makan, jadi tu jelah benda yang boleh buat bila alone.

bila alone jugak suka bukak tutup peti. tengok tv, pastu gi dapur minum air dan bukak peti. pastu gi depan balik, tengok tv. time iklan, pegi bukak peti balik. ambik bau peti je sebenarnya. dan rutin itu berlaku sampailah kaki penat nak ke dapur or terbuat benda lain. wahaha!

bila bosan gak biasanya, makan kuaci. i'm a nut addict. semua kacang pon best. kuaci ni senang sebab kalau mkn, takdelah rase bnyk dan mudah nk cari kt kedai kedai runcit. cashewnuts, peanuts, macadamia, almond, pistachio is the best !

i'm raarely being alone so, biasa tengok tv je kat umah. food channels are my best buddies !
 

rain drops. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review