Saturday, March 2, 2019

Mat Dang is Here!

Posted by irnasofia at 3:44 PM
It’s beeeeeen a looooong time i havent write anything here. So..Assalamualaikum peeps.

Alhamdulillah life is treating me good. Blessed with a caring husband a cute mini us.

So this post is about my experience during my pregnancy and giving birth to Mat dang.

Mula mula tahu pregnant i was soooo excited but my husband macam takde perasaan. Bukan dia tak happy tapi muka lebih kepada risau. We just finished our studies and no job at that time kecuali tuisyen dan tutoring. Dah la time tu interciew SPP pun takde bayang dan angin.

Masuk 2 bulan setengah i started having morning sickness. And it is a bad one. No raw chicken, no slightest smell of anything related with chicken at all. No tamyam. No bihun goreng. No maggi at all.
Everything that comes in, must go out meh. Lost 5kg within 2 weeks. Merasa lah warded sbb morning sickness teruk kat hospital Baling sorang sorang. I was the only patient weiiiiiii.

Then interview, okay. Takde hal except slighly bigger tummy which is tak obvious langsung. Then dpaat posting ke Ampang time pregnant 28weeks. Started having cramps here and there. Aching body, still muntah muntah jugak but increasing appetite. Since we stayed at an apartment, dealing dengan lift yang tetibe buat hal, sempat jugak la panjat tangga ke tingkat 13 sebab lif rosak. I is redho. Nasib baik ada uncle aunties adik adik yang tegur and bagi semangat. Memang time panjat tangga tu rasa nak terberanank time tu jugak! Round ikea and thanks for the cozy display sofas i can rest my tired legs. Malam balik dari ikea dah rasa sakit perut. Alamak. And the pain goes on and off like that.

So cuti sekolah bulan 6 berlaku di awal ramdhan. Kami pun balik la ke Baling dengan jayanya. Drive malam and arrive pkul 1 pagi mcm tu. Nekad jugak walaupun sarat tapi gewe yang bawakkan keta. I tido je. And sampai tu kami makan and i started to have this pain here and there. And ignore that. Then tido jap sebelum sahur. Masa lepas sahur tu perasan leaking. And it was a lot! Basah kain batik. Bgtau mama arip tapi dia pun tak tau kena buat apa. Tapi dah tak sakit dah pun. Pagi tu nak ekna pi check up. Tumpang check up kt Klinik desa pulai tu. Then nurse tanya and i just told her la yang macam leaking pagi tadi. Dan disebabkan itu terus kena refer Hospital Baling. Sampai Hospital Baling doktor terus buat surat rujukan ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) kat Sungai Petani. And merasalah lagi naik ambulans. Tapi time tu rasa macam peliknyaa naik ambulans padahal tak sakit pun. Kena refer sana takut terbersalin premature 30weeks and Hospital Baling takde kemudahan NICU. Noted here that Baling to Sungai Petani will take about 45 minit to 1 hour to reach. So jauh okay..

Dan bermulalah sesi nangis tiap malam nak balik sebab bosan duk sorang and arip tak leh tunggu. Arip akan sampai time melawat pertama around 1 pm and stayed sampai pukul 2. Pastu dia tido kejap utk masa melawat pkul 5 nanti. Around 6.30 dia akan balik sebab nak kejar waktu berbuka. Hari hari dia akan ulang alik selama seminggu. Tu sayang tu kat gewe i. Penat dia hari hari kena tengok bini. Genap seminggu dah boleh discharge and balik KB plak ehehhehehe.

Sesudah bercuti sekolah selama 2 minggu tu, sambung la kerja kat sekolah tercinta. Time tu mmg tak larat dah. Badan dah berat, perut dah berat, semua tak larat. Balik sekolah nak tido je. Dah la bulan puasa time tu. And pada suatu hari tu terlupa nak call hospital tanya pasal next appointment bila so i decided to give a call at 8pm that time. Pastu yg mengangkat call tu cakap esk ye appointment (20/6). So i was like okay..tak perlu pegi sekolah utk program ihya ramadhan tu. Penat i staple kurma okay

Keesokannya sampai hospital tunggu turn semua. Masuk bilik doktor, check and dia tetibe tanya previous history and stuffs. Then doktor pun baca previous history semua. Okay i had history of PPROM masa 30 weeks and masa check up i cukup cukup 34 weeks. And this doktor called another speacialist, gave another round of scan and consultation and she said, awk masuk wad hari ni, mlm nnti kita induce okay? Sbb dh pernah leaking and u pun dh complete dexa so okaylah doa2kan awk boleh bersalin la esok..and i was like whattttt???? I dtg nak check up jeee. called my husband dgn terketar2 bgtau kena masuk wad esk nk kena beranak and he was like okay...emmm..okay(takut la tu!)

So tunggu husband balik sambil kemas baju, pastu teringat pampers newborn tak beli lagi la and lots of things mmg tak beli lg. Called everyone both of our familes inform semua and i pn check in la Hospital Ampang tengah hari tu..dah siap2 GL and masuk second class ward. Tak kesah pun mana2 asal selesa but yeah Hospital Ampang selesa ya amat wei!


So rilek2 je masuk wad tukar baju semua then tido. Bulan puasa kan time tu tp i bedal nasik sbb mmg tak boleh puasa sbb i hypo. Maka makanlah dengan jayanya with the help of my sister and hubby. Malam tu first dose induce. Kami 3 orang mangsa2 induce ni redho je. I was the second in turn. Tp yg sadisnya diorg semua selamat beranak lepas first dose. Tunggu 6 jam takde sakit ape pun. Tp contraction ade masa chexk ctg, then dlm tgh hari camtu another dose. And bermulalah episod contraction tanpa henti. 1 minit setengah wei contraction gap pun dlm 2 minit je. Sakit woooo. Tapi ggah jugak jalan round ward sbb nak suruh cepat lahh baby keluar. Sambil jalan sambil pegang rail tu tahan sakit. Menangis wei sakit tp tak meraung raung la. Nak meraung kenapa sbb tgh dpt pahala kot. Sambil baca doa nabi yunus tu, puaing ward lagi. Penat stop kejap pastu sambung. Masa melawat pun i macam hape dah. Time tu one of my best friends dtg, ajim dtg tgk i bergolek2 sakit hahahaha. Tp i control laaa. Mat arip plak buat muka kesian tapi tak tau nak buat ape selain gosok2 pinggang and pegang tgn. And habis waktu melawat, maka tinggallah daku keseorangan melayan contraction tak berenti. Check jalan pn still sipi 1cm. So another dose was given and i was like huhuhuhu sakitnya. Pagi esk sakit dah kurang tp nurse cakap contraction mmg kerap and tinggi. So doktor bg another few hours. She said kalau bukak 2 cm pn dia nak tolak labour room and monitor from there tapi malangnya still sipi 1cm so i was optioned for EMLCS. Tukar baju lah i tunggu turn utk di csect dlm pkul 2. Masuk tiub kencing semua masuk OT, salam dengan laki i, then kena keluar balik sbb anda kes emergnecy then diorg hntr i naik wad balik. I redhooo tkpe i tak bahaya lagi. Then dlm pkul 4 mcm tu they called me in again and another surgeon tgk and asked my history. Doktor pun geleng kepala with my previous medical history yg i ada. So she said they will give me epidural, cut me open, checked my instestine first kot2 ada lagi adhesion and if any akan terus called surgeon utk release the adhesion first baru keluarkan baby. And they will use my previous scar yg memanjang dr bwh pusat ke bwh ye. Czer normal adalah garis melintang and yeah kalau parut memanjang lg susah sakit sbb dia tgh2 okay. Tp i okay je sbb dengan pengalaman kena godek perut more than 5 times, so beres jelah.

Masuk OT and anaest bg epidural. Tak sakit pun epidural tp beria je nurse suruh peluk bantal and my mind mcm org cakap epidural ni sakit okay peluk kuat2. Tp msa kena tu i tak perasan pun then anaes cakap okay dah nnti rasa kebas2 sket kaki and takleh gerak tau. Baring and the nurses prep me. Okay lah bising jugak OT ni ye. Diorg duk bincang juadah berbuka la semua. Tapi masa dia mula2 cut tu i can feel the knife and terus ckp kt anaest bgtau mcm ada rasa pedih2 je..rasa pisau. Terus stop tambah dos epidural. Hehe. Pengalamn sungguh. Masa kena czer tu seriously tak tau nak pandang mana. Tengok board jelah. Then rasa doktor tekan2 perut mcm tu and bunyi baby nangis. And i was like baby aku ke tu. Kuatnyaaa. Diorg lap lap and tunjuk jantina and letak aidan rapat dgn muka. Tp i blur tak tau nak buat ape sbb terkejut lg tp aidan bg air liur buih2 kt pipi. Then they rushed aidan to his papa and terus bwk lari masuk NICU.


0 comments:

 

rain drops. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review