Saturday, November 16, 2013

Q3: What Kind of Person Attracts You ?

Posted by irnasofia at 8:24 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

What kind of person attracts me?

ni maksud attract kat sini macam mengagumkan kan eh ? ke minat ? hihi

i do like hardworking man. it shows that he doesn't take life for granted. yelah, kalau rajin, mesti dia tu seorang yang boleh diharap, orang yang kuat semangat. suka orang macam tu. semangat nak belajar, semangat ditunjuk ajar.

orang yang cool, tak mudah melenting. kalau senang marah, senang terbakor, susah nak padam, susahhh ! cool tu menunjukkan kematangan, cool kat sini bukan bermaksud dapar problem buat tak tahu, tapi tak mudah gelabah. tenang, dan cari penyelesaian dengan bijaknya. how cool is that.

kelakar maybe. kelakar yang boleh diterima akal, no stupid  , low class joke andddd no double meaning jokes, that's so unmatured. yang tak mudah sentap, cool cool.

Yang tahu hormat orang tua muda kecik besar. pandai bergaul, pandai ambik hati. ahh.

tu je kot. :)

Saturday, October 12, 2013

Q2: How Have You Changed in The Past 2 Years ?

Posted by irnasofia at 1:00 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

"How Have You Changed in The Past 2 Years ?"

2 tahun ? lama tu. 2011 lah kan. when i was 18. banyak..time tu baru belajar duduk jauh dari family. Since high school memang tak pernah jauh dari family, hostel life tu mmg tak pernah rasa. but in the past 2 years, baru belajar duduk hostel. Blok uthman 08, i miss you. mostly2 years life banyak spend kat IPGKDRI,Kuala Terengganu. still remember mula mula merengek dan menyampahnya jadi bila dapat masuk maktab, becoming a teacher. lepas first SBE (School Based Experience), mula rasa jadi cikgu tu seronok dan best dan paling penting susah. Mula jatuh hati bila budak budak bagi salam, 'Assalamualaikum cikgu/teacher/ustazah'. Bila budak budak tanya, "Cikgu ni cikgu ke? bila cikgu nak datang sini lagi?'. rasa seronoknya. Dalam seronok yang ada susahnya. Mingle dengan bebudak yang baru nak besar, yang banyak soalan dan pertanyaan dalam kepala diorang, ya susah. letih fizikalnya nak panggil budak budak masuk kelas dan dengar ape kite cakap. nak attaract student supaya stay dalam kelas in 1 hour. susah. but i'm learning it.

belajar jugak macam mana nak mingle dengan kawan kawan. sekolah 5 tahun denagn semua perempuan je classmatesnya, jadi bila dah dh IPG, kena belajar berkomunikasi dengan students lelaki. tapi tak kesah pon sebenarnya, just being me. senang. tu yang kekadang tu buat benda tak senonoh je kerjenya. ter biasa buat dengan classmates high school, maka itulah hasilnya. belajar jugak kawan dengan non-muslim, dulu ade kawan non muslim lepas SPM, lepas join English Camp, tapi sebab situ 3 hari je pon kenalnya. kat IPG, bila dah jadi classmates, memang baiklah dengan diorang. Koges, Kam, Santhy, dan Chan classmates non muslim yang agak rapat. rindu diorang sebenarnya ni. Still contacting them thru fb and text. kat IPGKB pon ade je non muslims, tapi since i'm still new kat situ, malu plak nak bertegur sapa. classmates takde non muslim. maka itulah sebabnya. 1 thing i realised, pindah tempat belajar ni menyebabkan penambahan friend list irna which was a great thing. lagi ramai kawan, lagi banyak perangai, lagi banyak pengalaman gitu. setia orang ade istimewa diorang yg tersendiri.

i did also learnt about 'friendship'. macam mana 2 tahun tu boleh menyebabkan awak berubah. macam mana trust tu boleh crumpled like a piece of paper. 2 tahun yang menyebabkan saya semakin susah nak percayakan orang. don't shower me with promises. bila masing masing jauh, yang dulunya rapat pon dah tak seperti dulu. terasa hati ? yes i am. it's okay. life must go on.

2 years in jugak ajar irna jadi konfiden. sampai sekarang tak percaya bila join drama dulu dan jadi Mak Inang. Although my acting was bad, tapi i managed to do it, overcomes my stage fright. hehe. siap nyanyi lagi. memang memalukan.

2 years jugak menyebabkan irna belajar menghargai masa tengah sihat. belajar jugak jangan degil sangat. 2 years yang menyebakan irna terpaksa tahan 3 surgeries. Alhamdulillah for that experience though. sebab sakit itulah, demam selsema batuk tu tak jdi masalah. it's felt nothing compared dengan sakit yang ade. alhamdulillah.

2 years passed, I'M A GROWN UP GIRL !

p/s: sorry for the late post. being admitted for 10 days  and i'm not that well to type anything here.

Monday, September 23, 2013

Q1: Weird Things You Do When You're Alone

Posted by irnasofia at 12:10 PM 1 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Just want to start something new in here so that i have something to blog on later. muahaha. Actually, nak buat ni dah lama, tapi duk cari cari balik link blog si mijah. lupa nak follow balik, pastu tak ingat nak tanya tuan empunya diri, maka begitulah..oh sebenarnya peratusan malas saya melambung lambung tingginya..semua itu hanyalah alassaaaannn !Ntah tetiba rasa macam nak buat benda alah ni, at least ada jugak post untuk diletak dalam blog ni haa. banyak sangat benda menarik yang terjadi, kadang kadang sampai tak tertulis dalam blog. bila idea datang, malas pulak nak menulis and vice versa.

Jadi,
nak mulakan dengan 30 Days Blog Challenge ! Nak penuhkan blog ni hari hari dengan postnya..tapi ikut keadaan semasalah jugak ye. tengok kelapangan pelajar maktab berdedikasi mcam irna ni. berdedikasi dengan rutin maktab..drive kelas - drive balik - homework/tutorial/presentationSSS. maka dengan itu, kelapangan itu di fleksibelkan.


google aja benda ni, berkepuk kepuk dan berasap asap keluarnyaa !

FIRST QUESTION: Weird things you do when you're alone

benda benda pelik yang irna buat bila sorang sorang ye? jarang sebenarnya duk sorang ni, asyik berteman je kerjenya, nak kata manja dan mengada ngade tu adelah sikit, tapi mmg takde masa nak berseorangan ni. Family ramai, pegi kelas pon confirm confirmlah ramainyaa tu. jadi, konteks alone tu bila kat umah, duk dalam bilik, dan bila kat kelas time gap tunggu pagar bukak sebelum drove off from ipg.

bila sorang sorang kat bilik, suka duk depan cermin. joget joget. hahaha. memang pon. suka pasang lagu kuat kuat, pastu joget joget. kekadang lah. buang tebiat tu perlu, kekadang :P bila alone, suka kemas bilik, bila kemas bilik mulalah nk tampal macam macam dalam bilik. pastu mulalah duk potong potong kertas, main kaler kaler semua pastu buat motivational quotes. kononnya nak memotivate kan diri. pastu bila bilik dah kemas, siap lah si mariam tu kena bebel sebab mostly 70% bilik bersepah kerja dia. 

bila alone jugak, suka masak. biasa buat benda yang memakan masa untuk disiapkan. tapi mesti kena gaduh ngan kucung kucing yang wujud dulu. kucing kucing itu memang tak boleh tengok irna bersenang lenang. kalau orang nak masak, dia pon sibuk join sama. biasa buat karipap, donut, kerepek, kacang goreng ke. dah memang suka masak dan makan, jadi tu jelah benda yang boleh buat bila alone.

bila alone jugak suka bukak tutup peti. tengok tv, pastu gi dapur minum air dan bukak peti. pastu gi depan balik, tengok tv. time iklan, pegi bukak peti balik. ambik bau peti je sebenarnya. dan rutin itu berlaku sampailah kaki penat nak ke dapur or terbuat benda lain. wahaha!

bila bosan gak biasanya, makan kuaci. i'm a nut addict. semua kacang pon best. kuaci ni senang sebab kalau mkn, takdelah rase bnyk dan mudah nk cari kt kedai kedai runcit. cashewnuts, peanuts, macadamia, almond, pistachio is the best !

i'm raarely being alone so, biasa tengok tv je kat umah. food channels are my best buddies !

Wednesday, July 17, 2013

Memories.

Posted by irnasofia at 2:17 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Masih disini.
Allahu, jika di luahkan rasa hati. Tak ada ayat yg mampu di bina, tak ada cerita yang boleh dikarang. Tiada perkataan yang sesuai untuk menzahirkan rasa dalam hati ni.

Jun 2011 - Julai 2013. 2 tahun yang cukup lama. Yang cukup lama untuk aku belajar pelbagai perkara tapi masa yang masih pendek untuk aku mengenali mereka semua.

Orientasi, Kelas, Assignment, Grouping, Black out maktab sebulan, Stay umah teah, Operations, Tukar lampu bilik, Karaoke dalam bilik, usrah, balai islam, tidur lewat semata - mata assignment SS, menggila kat pantai, makan ICT, NR, Selera Melaka, roti canai Restoran Gong Badak, Giant KT & Gong badak, Mydin Mall, berborak sampai pagi dengan roomate, balik kampung ramai - ramai, dengar lagu raya dalam kelas, nyanyi ramai - ramai sekelas, bincang macam mana nak cancelkan kelas petang, lari kelas ummi,  main game berjemaah, lepak dalam bilik seharian, berbuka ramai - ramai, kira setiap detik untuk rehat dan balik, BIG, bola tampar utk gerko, main tennis, jogging kat telltrac, buat bising dalam language lab..semuanya.

I wish i don't have to face this..how i wish.

They'll be happy. seperti biasanya. :)


Monday, July 15, 2013

Bukan Lagi Percaya

Posted by irnasofia at 1:50 AM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Belajar percaya.

Percaya pada diri, orang dan sekeliling.

Percaya pada diri memerlukan pengalaman dan ianya perlu diasah sendiri melalui pemahaman menerusi kejadian seharian yang berlaku.
Percaya pada orang lain memerlukan satu ikatan teguh di mana kita boleh berkongsi segala rasa sama ada yang duka mahupun suka.

Tapi percaya perlu berpada - pada. percaya pada diri pun perlu berpada. terlebih percaya, melahirkan yakin diri yang terlalu tinggi, bimbang jika terjatuh,tidak bangun lagi. Terkurang percaya, jadilah kita di takuk yang sama atau mungkin kurang dari biasanya.

Percaya pada orang pun begitu. Jika kita mampu percaya pada seseorang setelah 2 3 hari berkenalan, itu masalah anda. Mengikut pengalaman sendiri, orang yang saya kenal selama 2 tahun, makan bersama, tidur sebantal mahupun apa apa sahaja kami pernah lakukan bersama. segala rahsia, cerita dicarinya dahulu. Saya percayakan dirinya lalu saya ceritakan semua. Mungkin itu salah saya, terlalu mempercayainya. Dan sekarang telan sahaja kepercayaan saya, buang sahaja rasa percaya itu. Mungkin tidak perlu untuk diungkit lagi. Cukuplah belajar untuk hidup ini. cukuplah sekali ini.

Mata dah cukup melihat. Telinga dah cukup mendengar. Hati dah cukup terluka.

Dan disebabkan itu, Ya. Saya berterima kasih kepada anda.
Terima kasih kerana mengajar saya bahawa rasa percaya itu memakan masa. Terima kasih kerana mengajar saya siapa diri saya yang sebenar dan siapa juga anda yang sebenar. Terima kasih kerana menduga hati saya. Terima kasih kerana melatih kesabaran saya. Terima kasih kerana memperkenalkan saya dengan rasa tabah. Terima kasih untuk jasa baik yang mungkin tak dapat saya balas. Terima kasih untuk segala jerih perit yang telah saya terima. Terima kasih untuk kegembiraan yang sementara. Terima kasih kerana saya telah berjaya merasa perasaan sunyi itu bagaimana. Terima kasih kerana awak telah menghidupkan perasaan saya melalui rintihan kepadaNya. Terima kasih untuk dugaan hati ini. Terima kasih untuk rasa yang tak pernah henti. Terima kasih dengan kesempatan  yang diberi. Terima kasih dengan simpati yang diberi. Terima kasih untuk semuanya sampai mati.

Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih.

Rehatlah wahai hatiku. Usah sibuk fikirkan apa kata orang terhadap jasadku. Akhirnya semua akan kembali kepada Tuan Milik Allah Taa'la :)

Bila seseorang tu dah buka aib kita, dia buat tak tau je. Sabar jelah, Allah tau semuanya.

Kalau anda terasa hati dengan sesiapa pun, bersabarlah dan fikirlah setiap kebaikan yang telah dia lakukan pada kita.

Sunday, June 30, 2013

Posted by irnasofia at 8:46 PM 1 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Dugaan !

Unpredictable life tests.

What to do ?
SMILE. :)


Tuesday, June 25, 2013

Syukur.

Posted by irnasofia at 10:36 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Baru sahaja selesai usrah. Terpanggil nak menulis pasal apa yang dibincangkan dalam usrah tadi. Sebelum usrah tadi ditugaskan untuk bagi tazkirah ringkas. And you know me, bila diberikan peluang bercakap i don't know where should i put my fullstop. Haha !

And petang tadi tengah baring baring duk pikir nak bagi tazkirah pasal ape, tiba tiba masuk perkataan syukur dalam hati. Ha, syukur. Macam seronok je tajuk ni. So decide nak bincang pasal syukur.

Syukur ;

And remember! your Lord caused to be declared (publicly): "If ye are grateful, I will add more (favours) unto you But if ye show ingratitude, truly My punishment is terrible indeed."


Kalau kita bersyukur, Allah akan tambah lagi nikmat. Allah tu Maha Pemurah, even kita tak sebut alhamdulillah or ingat nikmat yang Dia kasi pun, Dia still bagi kita macam macam nikmat. Kita je sombong and lalai bila dapat nikmat.

Ambik contoh jerebu sekarang. Dulu kemain tak suka kan kalau hujan. Kalau hujan je , mulalah merungut. Yelah, nak ke kelas susah. Basah, lopak. Baju basah, Kasut kuyup. Pahtu mulalah nak demam, selsema bagai. Sekarang, musim jerebu ni, kita mintak hujan. Mintak Allah basahkan bumi dengan hujan supaya reda jerebunya. Masa hujan turun, takde plak kita nak bersyukur. Kita kan, panas pun susah, hujan pun tak boleh , mendung pulak gatal nak tido..

Dan bila kita dapat elaun. Ha, time tu mulalah tak reti nak bersyukur. Kalau boleh nak habiskan semua riban riban yang ada. tapi kita tak reti pulak nak bahagikan. part berfoya foya 60%, makan 40%. memang habeslah duit tu. Kalaulah kita boleh ambik part sikit dari duit elaun yang diberi untuk sedekah ke. Tak mampu banyak takpe, at least ada part yang kita dah peruntukkan untuk bahagian saham akhirat kita. Ingat, setiap duit ataupun apa apa je milik kita sebenarnya ada bahagian untuk orang lain, bukan untuk kita. Sebab tu Allah adakan zakat, supaya kita tahu bahawa duit kita bukan duit kita secara mutlak. Bersedekahlah. Ingatan bersama.

Syukur ada 3 bahagian.
Syukur dengan hati.
Syukur dengan lisan.
Syukur dengan perbuatan.

Jom amalkan dan sama sama kita bahagia ! :)




Monday, June 24, 2013

Saya rinduuuu.

Posted by irnasofia at 1:07 AM 0 comments Links to this post
Saya rindu semua orang. Kadang kadang mak yang kat sebelah pun saya rindu. Bila saya balik rumah hujung minggu, saya rindukan katil di maktab yang single dan membuatkan saya hanya mampu bergolek kiri dan kanan tanpa membuat putaran 360 darjah seperti rumah. 

Saya juga rindukan Puan Lulu si kucing gila yang saya selalu gaduh. Kucing tu amat meminati saya, tapi saya kurang gemarkan nya kerana perwatakannya yang gila. Bila dia melahirkan baby baby kucing 2 bulan lepas, saya yang bidankannya, potong tali pusatnya. Kan dah tertunai cita cita yang terkubur sepi nak jadi obstetrician tuu. Tak dapat manusia, kucing pun jadilah ! Kucing gila itu dirindui. Lulu, kalau tuan baru Lulu tu tak perasan, Lulu lari je rumah. Kesian anak anak u yang 3 ekor tu, takde mak. Sekarang ni Puan Ti yang menyusukannya. Kesian Puan Ti, kena susukan 6 ekor baby baby kucing. Balik ye Puan Lulu. I miss you. Oh, sumpah, ini sangat merapuu...Dan ada saya kesah ? huahua.

Saya rindu kawan kawan saya. Ahh. Semua kawan kawan saya yang saya kenal. Kalau boleh saya transformkan diri ni, hari hari saya pergi Nilai, Machang, Negeri Sembilan, Cyberjaya, Perak, Johor semua dalam satu hari, peluk peluk diorang. Saya rindu nak dengar diorang gelak gelak, buat lawak cerdik bodoh, buat muka hodoh comel, geletek geletek perut, sharing sad story sambil hembus hingus. Itu semua satu kerinduan.

Saya jugak rindu yang dah takde. Yang dah lama tinggalkan saya dan alam ni. Tok Ayah dan Che' saya. Tok Ayah saya yang tinggi perkasa, penggemar roti canai sentiasa. Hari hari datang rumah bawak air gas. Selalu larang dan nasihat kitaorang. Saya rindu saat bila saya dapat tengok muka dia bila saya ada kat rumah dia. Dan sekarang, rumah itu sepi. Nenek dah duduk KL. Rumah itu pun sepi. Bila ke sana pun untuk ambik duit rumah sewa, dengan sekeliling yang dah berubah. Semua rindu rindu pun kena cari disebalik lalang belakang rumah Tok Ayah. Saya juga rindu Che'. Ayah kepada ayah. Walaupun ingatan untuk dia sikit, sebab dia meninggal saya masih kecik dan comel, saya masih ingatkan habitnya yang selalu belikan bahulu selepas balik masjid untuk saya dan saya amat tidak menyukai bahulu. tapi saya masih ingat bahalu bentuk ikan yang selalu arwah belikan. Oh saya rindu !

Saya juga rindu yang masih ade, tapi takde. Saya rindukan musim saya berbunga bunga riang. Konon konon pada ketika itu sahaja ada saya dan dia. Ahh, itu dulu. Rindu itu boleh dibuang jauh jauh. Kalau masih rindu, itu normal. Saya tidak melawan fitrah saya. Rindu ada, tapi masih boleh dikawal. Rindu ada, tapi dalam proses menghilangkan rindu itu. Main jauh jauh ye. 

Saya masih rindukan teddy teddy saya yang amat banyak itu. walaupun saya rindu nak letak di katil saya, tapi apakan daya, jika disusun itu teddies, saya tidak mungkin mempunyai spot untuk tidur. Ianya akan diconquer oleh makhluk makhluk itu. Dalam banyak banyak teddies, saya namakan mereka satu persatu, tapi semua nama mereka saya dah lupa kecuali Bobo, teddy putih itu. Hasil semut semut mungkin. Bobo ? kelakar sungguh namanya *kepala terbayang Bobo nyanyi lagu Sayang* 

Saya rindu saat saya menyarung uniform sekolah, memenuhkan isi perut beg ngan buku buku yang bergelimpangan, menyesakkan bilik dengan buku buku masa sekolah. Rindu nak hafal surah, madah madah yang banyak sangat tu, then stress nak exam tapi mampu lagi bergossip sebelum masuk dewan. Haa. 

Saya jugak kenkadang rindu dengan makcik makcik kat hospital. rindu kat makcik ye, bukan rindu hospital. Rindu nak dengar kisah hidup orang yang berbeza. Yang buat saya rasa, Ya I should be grateful of my current life.

Saya jugak rindu nak berjoget joget riang di rumah. Bukan dilarang pergerakannya.

Saya jugak rindu nak makan segala jenis makanan yang wujud di muka bumi.

Saya rindu adik saya. Ketika diorang masih kecil dan comel. Ketika diorang masih comot dan masih comel. Sekarang, comot dan tak comel. noktah. sekarang pun saya tengah rindu adik adik saya yang nakal dan bising tul lebih lebih lagi si bongsuu.

Saya rindu saat saya sibuk dan saya takde masa nak pikir pasal apa apa. Saya suka bila saya sibuk, sebab ketika itulah saya tahu hidup saya bermakna. Ada tujuan hidupnya.

Saya rindu bila saya tak terlalu connected dengan alam maya. saya hanya menulis dan membaca. buat benda benda yang saya suka buat. menulis, membaca dan memasak. menggunakan segala masa yang ada. 

Saya rindu bila semua orang ada kat rumah. bila semua ada dan kami boleh duduk bersama adik beradik, bukan bila raya je. rindu bila semua duduk kat living room bawah , bising bising dan saya tak faham sepatah perkataan pun kat tv sebab keadaan yang bising.

Saya rindu suasana tarbiah maahad.

Ahh. Saya rindu semua benda. Benda hidup, benda mati, Benda separa hidup, benda hampir mati. Benda yang berperasaan, tak berperasaan mahupun konon konon perasan.

Dan yang paling penting,

Saya rindu .....

Sunday, June 23, 2013

Keputusan

Posted by irnasofia at 9:04 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Keputusan.
Kadang kadang kita dijengah dengan perbagai persoalan dan tindakan yang memerlukan kita melakukan satu keptusan yang tepat. Keputusan yang harus diteliti dan diperhati, dikaji dan dibelek satu persatu setiap 'detail-detail' yang berkaitan. Salah percaturan, menyesallah. Salah perhitungan, meraunglah.

Bantuan dalam membuat keputusan tetap ada. Parents, kawan kawan. dan nekad dalam diri. Cuma yang menjadi masalah bila persoalan ni masuk
 "Betul ke apa yang aku buat ni?"
 "Kalau buat macam ni, takpe ke?"
"Kalau dan kalau dan kalau.."

Istikarahlah satu keputusan perlu dibuat.
Istikarahlah jika buntu.
Istikarahlah jika ia menggangu.
Istikarahlah.

Berbincang dan terus berbincang. Keputusan ibu bapa yang perlu dipatuhi, dan saya akur. Jika itu tempatnya, disanalah. Jika tidak, disinilah. Apa apa pun saya redha.

Thursday, June 13, 2013

Happy Father's Day Cikgu Ismail !

Posted by irnasofia at 2:27 AM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

16/06/2013. Third Sunday in June, so it's father's day.

Ismail Bin Yasok. My dad, my hero and my first love. Second son from his family, poor family background. Bila ayah cerita macam mana ayah belajar dulu, sangat sangat lah bersyukur dan amazed dengan apa yang ayah telah hadapi. family ayah orang biasa biasa, arwah Che' ( Atokku ) buat kerja kerja kampung je, and (#1 Mok Bee ) seorang suri rumah yang rajin menanam, semua benda dia tanam kat tanah tanah yang dia ada. Orang dulu dulu hidup biasa biasa, tapi harta kekalnya banyak, tak macam sekarang yang luarnya gojes habes tapi semua sewa, semua hutang. So, disebabkan orang dulu dulu tak pentingkan sangat pelajaran ni, my dad katanya berhenti sekolah lepas habes sekolah agama masa dia sekolah rendah. And, he's a bright student. Tahu ni sebab ayah still simpan buku rekod sekolah dia, bertulisan jawi lagi ya ! dia terpaksa berhenti sekolah sebab nak kerja untuk family nya. masa form 1, dia berhenti tapi kawan dia ada yang sambung sekolah, so dia belajar sikit sikit sendiri. then dia nak ambik SRP, without proper education since from 1. Dia ambik SRP, belajar last minute then manage to excel well. Ayah kata, masa dia nak exam SRP tu, paginya dia sempat jaga kebun. Then he manages to sambung belajar kat UKM. panjang sanagt nak ceritaa. Ayah tak macam mak yang ayahnya family yang boleh dikatakan ada duit, ada proper education, tapi dia manage to excel and have proper jobs walaupun banyak halangan sebelum dia nak msuk universiti. Ayah kawen ngan mak masa umur 26 masa tgh belajar, and mak umur 21. Diorg dapat first son, which is Abang Long setahun selepas tu.

Banyak benda yang ayah ajar tanpa disedari sebenarnya. Ayah ni seorang yang tenang, dia tak mudah gelbah, kontra sangat dengan mak. commonlah kalau ayah ni seorang yang payah nak tunjuk care kat anak anak dia. contohnya, masa irna di wardedkan, sekali je ayah pernah datang melawat tu pun sbb nak ambik mak dr hospital dan dia just stay tak sampai 5 minit pun. tapi ayah tunjuk care dengan cara lain, ubat ubat pelik pelik ( :P ) yang disuruh telan, makan benda benda pelik untuk baik semua ayah yang cadangkan.

Ayah ni dia ada gaya peliknya. I was a naughty kid, so memang irnalah yang akan kacau ayah tanpa disedari. biasa, kalau ayah in the mood untuk bergurau, dia akan rujuk dengan irna and berpakat kenakan mak. comel kan ? Dulu, masa kecik kecik, kitorg sangat takutkan ayah, sebab ayah tak pernah pun jentik kami, tapi bila dia jeling je, semua pun lari naik atas, duduk senyap senyap dalam bilik 1 hari. sekarang, dah besar, ayah pun dah treat lain dah. Nak bergurau pun boleh.

Salah satu tabiat ayah ialah, dia tak suka makan masakan anak anak dia. For him, masakan wife dia lah yang paling sedap sekali. Tapi ayah selalu kena tipu dengan kami, kitorg suruh je mak duduk kat dapur tanpa menyentuh apa apa, still dia akan makan jugak sebab ayah tak tahu. bila mak pegi holiday je lama lama, memang masalah kalau bab makanan. ayah akan makan tapi kuantiti yang sangat sedikit sebab kitorg yang masak kan. kalau ayah tak makan pun, dia akan beli nasik bungkus untuk dia seorang. Sedih jugak kadang kadang, tapi dah biasa. sekarang ayah dah senang sikit, lauk kegemaran dia, daging bakar dengan sayur lemak. kalau mak nak pegi holiday je, tu lah lauk untuk ayah. so kami terpaksalah bakar daging depan rumah pakai arang untuk ayah. Ayah jugak dia ada masakan bermusimnya, lebih lebih lagi kalau bulan puasa, dalam bulan puasa tu, akan ada satu dish yang kami akan makan benda yang sama 2 3 kali dalam seminggu, direpeatkan dalam sahur dan berbuka. Macam tahun lepas, ayah nak makan tomyam je. Dalam bulan puasa tu, tomyam lah kami. Sampai tengok tomyam pun geli tekak. haha.

Ayah jugak seorang yang sangat komited. kalau bulan puasa tu dia cakap nak khatam quran, dia akan khatam quran. bukan sekali, tapi berkali kali. Ayah jugak akan pastikan kami buat benda yang sama, wajib khatam sekali. Ayah suka bunga, lebih lebih lagi orkid. that's why nursery pun nursery orkid. dulu, rumah kami macam hutan, gelap. matahari pun kami tak kenal sebab pokok pokok menggangu cahaya matahari. Sejak anak anak ayah dah besar, kami dah nampak kecomelan ayah bila ayah tidur dengan kucing. sanagt comel okay. Ayah ni nak kata romantik tu, tak, tapi manja. hehe. Sejak kami dah besar, selalu je takde, keluar ngan mak. yelah, sejak kawen, kami asyik menggangu diorang je kan.

Ayah saya seorang yang sangat simple. Suka berkain pelikat, naik motor kapcai merah. sekarang motor tu dah jarang sangat ayah naik. Ayah takde wallet, dia suka letak duitnya dalam kain yang mak jahitkan. Ayah sangat simple dan unik. Ayah cakap, hidup kena sederhana. :D


Walaupun ayah tak ingat nama nama kami sebab bilangan dan jumlah nama yang panjang, tapi kami tahu ayah tahu segala jenis perangai dan sifat dalaman kami.
Walaupun ayah tak pernah tunjuk marah akt kami, tapi kami tahu ayah suruh kami berfikir apa salah kami.
Ayah ajar kami supaya hidupnya sederhana, tapi jangan malas, Hidup kena simple tapi jangan culas. Ayah ajar kami usaha, tapi jangan membazir. Duit yang ada jangan bazirkan, plan supaya duit tu bertambah. Ayah cakap jadi cikgu takkan pernah jadi kaya, hidup mesti sentiasa ada banyak rancangan. Plan A gagal, cuba Plan B.

Terima kasih ayah.
Stay fit and healthy, My Awesome HERO !

Happy Father's Day. I LOVE YOU <3 br="">
*Rasa nak cium je ayah sekarang, dapat rasa tajam tajam janggut ayah. hehe*


Tuesday, May 7, 2013

Setahun Itu.

Posted by irnasofia at 1:41 AM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Setahun itu. Ya, setahun itu. 365 hari yang penuh duka dan suka. Setahun yang mengajar, setahun yang penuh dengan pengajaran. Setahun yang membuatkan aku bangun dari lena 18 tahun yang panjang. Setahun yang bermakna.

Ada apa dalam setahun itu ?

May/2012.
Bermulalah semua cerita. yang jelas tidak tahu dimana mulanya. Berlaku tanpa diminta, diminta supaya diri lebih menjadi redha, supaya lebih menjadi hamba.Bermula dengan sekelip mata, yang pada mulanya merintih dan bertanya, mengapa diri menjadi mangsanya? Jelas disitu kematangan diuji, kata - kata di uji, yang dulunya petah menerangkan takrif ujian dan musibah, yang dulunya laju dengan konsep redha dan tarbiah. Lantas, diberikan ujian, di letakkan takrif, konsep dan aplikasi ujian, musibah, redha dalam satu keadaan. Mahu dilihat sungkur atau bangun. Dan jelas, jatuh.


Itu dulu. InsyaAllah tidak lagi.

Itu dulu. Setahun yang dulu.

Jika sihat menjauhkan aku dariMu, biarlah sakit ini membawa aku rapat padaMu.

Ujian Allah berbeza. Konsepnya juga pelbagai. Penerimanya juga perlu pelbagai. Variasinya bermacam, dalam nikmat, dalam hikmat.

Semuanya untuk Kita. sebab apa, Sebab Allah sayang kita.
Redha.

Doakan supaya cepat sembuhnya. Laju penerimaannya. Sihat seperti sedia kala.

Tuesday, April 23, 2013

Sabarlah.

Posted by irnasofia at 6:27 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

"Sabar pun ada limit."

Kita dah terbiasa kan sebut ayat di atas. Kononnya kita dah banyak bersabar, tiba - tiba limit sabar kita dah habis. Tiba - tiba kita dah gelabah, katanya tahap sabarnya hilang.

Ikutkan konsep sabar tu, sabar itu tak akan pernah ada limit. Bila tahap 'sabar' anda sudah dilimitkan, maknanya, anda belum capai sabar yang ada cita - citakan tuu.

Memang sabar tu susah, sebab tu Allah higlightkan beberapa kali dalam Quran.

Oleh itu, sabarlah. Ingat, sabar takde limit !

Monday, April 8, 2013

Strangers. We Are.

Posted by irnasofia at 8:44 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

This post is not mean to harm anyone or anything. But, if it fits you, why not ?

Friendship problem.
Yes, we're strangers now. Seeing each other everyday, but we're strangers now. Being able to look on you, but no greetings or salam. Yes, we are strangers now.

I hate the fact that we're parting. But it was for good. If i'm going, at least  it wouldn't be so painful to leave you guys here.

Too much ache. Too much noise. Too much talk.

Wednesday, March 20, 2013

Monolog Fasa II

Posted by irnasofia at 9:48 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Sape sape yang kenal saya, mesti tahu yang saya sedang dan masih dilanda ujian. Nikmat sihat yang ditarik sekejap selepas berbelas belas tahun hidup selesa. Alhamdulillah for that.

Alhamdulillah ? Allah tarik nikmat sihat pun masih alhamdulillah ?
Ini bukan main main. Ini bukan post bajet alim, ini post akan muhasabah diri. Betul, sungguh saya berterima kasih kat Allah bila Allah tarik sekejap nikmat sihat yang Allah bagi percuma selama ni. Sungguh saya bangga sebab dalam berjuta - juta trillion manusia yang ada, saya adalah antara manusia yang Allah pilih. Mesti ada kelebihannya, mesti ada sebabnya.

Dalam bersyukur akan ujian ni, kadang kadang mulut ni tak lepas dari mengeluh. Kadang kadang, mulut ni senang menyalahkan takdir, menyalahkan qada' dan qadar Allah, menyalahkan semua. Semuanya kerana iman yang kurang, I'm a human being, memang akan normal berkelakuan begitu, tapi malu akan diri sendiri bila senang mengomel dari mensyukuri nikmat. Malu.

Dalam bersyukur, mata tak lekang dengan air mata. Menangis, kesakitan. Menangis, bila nak makan tapi tak dapat, Menangis bila nak beraktiviti lasak tidak dibenarkan. Menangis bila makanan yang sepatutnya dihadamkan tak sempat sampai ke perut sudah jatuh di sinki, di tandas. Menangis bila terpaksa tahan sakit, pedih perut. Ya, saya menangis, Saya menangis bila sakit. Tapi saya belajar untuk tidak menangis di depan orang. Ego ? Bukan. Saya sedang belajar tidak terlalu menjadi manja. Saya belajar untuk tidak selalu mengaduh. Saya belajar untuk tidak selalu mengeluh. Saya belajar untuk menjadi kuat. Orang islam mesti kuat, bukan lemah. Ujian untuk menguatkan, bukan melemahkan.

Degil ? Bukan. Saya mengakui, kadang kadang saya terlalu mengikut perasaan, Kedegilan saya kadang kadang akan menyusahkan orang. Sungguh, saya bukan sengaja suka menyusahkan orang, saya bukan berniat untuk menjadi degil. Saya belajar untuk menjadi kuat. Saya tidak mengajar diri saya menjadi lemah dan lembik. Yang bila diuji dengan deman, terlantar tanpa kata, Yang bila diuji dengan selsema, lemah tak berdaya. Itu bukan saya. Saya belajar untuk melawan rasa kurang selesa, jika rasa mahu demam, terus pantas bergerak, keluarkan peluh. Bukan terus menelan ubat demam. Itu bukan cara saya.

Saya bersyukur sebab Allah tarik nikmat sihat dari diri saya ni buat seketika. Ketika inilah, saya boleh betul betul bersyukur bila saya dah betul betul sihat kelak. Ketika sakit juga lah, rukhsah yang dipelajari di sekolah dulu boleh dipraktikkan. Ketika itulah, ibadah ketika duduk, baring dan isyarat mata digunakan. Untungkan ?  

Sakit ini bukan seberapa sangat jika nak dibandingkan dengan orang lain yang jauh lebih teruji. Dan Saya bersyukur sebab Allah uji betul betul ikut kemampuan diri saya. Macam yang Allah dah janji tu. Allah tahu saya boleh, dan kenapa saya nak mempertikaikan kebolehan saya sendiri ?

Siapa kata saya tak rindu ketika sihat dahulu. Masa tu, hanya fikir akan makanan. Balik kelas, dibedalnya main main nasi 3 pinggan. Siap makan yang kawan punya. Belum dikira lagi dengan megi, nikmatnya makan megi 2 3 bungkus sekali hadap. Makan kenyang kenyang sampai tak terbangun. Pagi, lunch, dinner tak pernah miss. Ikan keli kegemaran santapan wajib harian. Kari ikan, asam pedas, western, semua pun makan. Allahu, saya rindu saat itu. Mungkin kerana itu juga, Allah tarik nikmat makan. Mungkin, Allah nak ajar agar lebih bersyukur lepas ni, makan bila perlu, bukan untuk nafsu tapi sekadar nak dapatkan tenaga untuk beribadah.

Buat yang sedang sihat, dan sedang sakit.
Hargai kesihatan. Syukur akan kesakitan. Allah pilih sebab sayang, jangan banyak mengeluh, Allah rindu rintihan anda. :)

Saturday, March 9, 2013

Randoms

Posted by irnasofia at 5:35 PM 0 comments Links to this post

Assalamualaikum.

Hectic life. busy day. painful tummy. serious nausea.tired weekend. unstable emotion. friendship problems. all packed in a go !

Allah loves me, and i know it.

Sunday, February 17, 2013

Double Standard

Posted by irnasofia at 10:19 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Double standard. Salah kita atau salah sape ?

Situasi sama.
Ayah : Umur 60 : Berkain pelikat (pakaian favourite beliau) :

Yang berbeza ;
Situasi 1 : berkereta kancil lama. masih situasi di atas. ke kedai makan yg jarang ayah pergi.

Pelayan : layan tak layan. Ambik order pun nak tak nak je.
Makanan : lambat sampai.
Masa bayar : Tauke kedai acuh tak acuh. muka masam macam limau nipis.

Situasi 2 : berkereta sedikit besar. masih situasi di atas. ke kedai tadi lagi.

Pelayan: layan manis muka. Ambik order tak sempat nak pikir nak mkan ape.
Makanan : laju. panas. panas.
Masa bayar: tauke kedai senyum. muka paling sweet lah.

Pelik. padahal ayah saya masih seorang yang sama. masih berkain pelikat kegemarannya ke mana mana.

Lain kesnya di restoran di kawasan rumah. Orang dah kenal ayah, bila ke sana, biasanya dilayan dahulu. Kami sampai lambat pun, pastinya dilayan dahulu, muka manis.

"cikgu nak makan ape hari ni.." *muka manis ting ting*

Ketidak adilan berlaku disitu. Ayah kami masih sama seperti pelanggan - pelanggan anda yang lain. First come, first serve. Kami tak biasa didahulukan begini. Kami orang biasa, tiada yang lebih. masih rakyat biasa, masih sama.

Double standard.

bila orang kampung dah mula menghitung. ahh, serabut.


Friday, February 1, 2013

Laparoscopic Adhesiolysis

Posted by irnasofia at 10:19 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.




Seminggu selepas pembedahan ketiga untuk adhesion colic. Senyum. ( Pembedahan kedua Adhesion Colic )

Letih berpura berpura tak sakit. Letih nak ketip gigi tahan sakit. Kasihan kat mak, ayah, family, kawan kawan, cikgu - cikgu, semuanyalah !

Dan sekarang bisa sakitnya masih ada lagi. Mohon tiada lagi.

22 Januari 2013. Selasa.
Bangun pagi dengan santainya walhal hari tu ada exam. Bangun dengan keadaan yang masih gelap, masih terlalu awal. Ingin tidur kembali, tapi mata tak nak pejam. Nervous. Mandi, al mathurat dan bergolek dengan tablet di katil. sempat menghirup cadbury chocolate drink. Sedia untuk ke Bilik Al-Amin untuk peperiksaan Language Development pagi itu. Sedia sudah.

Masuk ke kamar al-Amin jam 7.40am. Sempat berbual ringkas dengan Irfan time terserempak dengan dia. Tuhan je tahu rasanya bila tiba tiba cramps saat duduk atas kerusi. Allahurabbi. Sakitnya Allah. Kertas Language Development perlu dijawab dalam masa 3 jam, nekad menyiapkannya kurang dari 2 jam sebab nak kejar masa untuk ke hospital. pergorbanan harus dilakukan. Jam 8 pagi, mula menjawab. Alhamdulillah, untuk bantuan Allah, usai semua soalan dijawab tepat 2 jam. Dengan 2 essays yang perlu dikarang, soalan composition yang meleret, 10 soalan objective yang panjang, 1 summary perlu di cipta. Alhamdullilah, sempat.

Mengejar waktu kerana terpaksa pergi ke hospital pagi itu sendiri. Kenapa sendiri ? Tanya HEP. malas nak panjangkan cerita ni lagi. Semalamnya dah menangis sebab tahan geram. Ujian :)

Terus ke HEP pagi untuk untuk ambik memo keluar waktu kuliah. Ambik memo dengan ketua jabatan. Ngam ngam keluar, terserempak dengan kawan, dia nak tolong hantarkan. Rasa bersalah. Alhamdulillah, Allah tolong lagi.

Ke hospital dengan kelaparan. Selain dari cadbury drink  pagi tu, belum menyentuh apa apa. Tiba tiba rasa sedikit demam. On and off abdominal cramps.

Mendaftar wad keseorangan. Belajar berdikari. Menunggu di kawasan mendaftar wad dengan beg  di tangan dalam 15 minit. Makcik makcik di sekeliling pelik melihat. Naik ke tingkat 2, Wad 2D.

Ahh. Wad ini. Wad 2CD. Wad Pembedahan Perempuan. (read this : http://irnasofia.blogspot.com/2012/07/nilai-itu-tak-terbeli.html ) I've been there more than 5 times. Dah tahu semua selok belok. Sempat meneliti pesakit di dalamnya, beberapa muka dicam. Berharap dapat bertemu makcik Roslina lagi :')

Menyerah kad daftar wad ke nurse. Disuruh duduk dan ditegur muka yang pucat. Ya, saya rasa nak pitam. Duduk dan rasa sedikit lega. Terus dilayan. Memang ada bezanya kalau wad yang berlainan kelasnya. Dr Haniff mencari, ditanya nurse yang berdekatan jika irna sudah check ke belum, nurse tersebut mengangguk dan menunjukkan ke arah irna. Senyum kelat ke doktor. Rasa dah demam. Kepala pusing.

Didudukkan lagi untuk diambil rekod kesihatan semasa. Di ambil darah. Bacaan : 106/76. Ditanya secara ringkas mengenai tahap kesihatan dan rekod rekod yang disimpan. Di check suhu badan. bacaan : 37.8 C. Sedikit demam. Di suruh timbang, akur. Part paling sedih ialah bila disuruh naik ke mesin penimbang. Masih berharap berat akan naik. Bacaan : 42.1kg. Semakin susut. Dr. Haniff menegur berat badan yang semakin menyusut. 14kg sudah hilang. Ya, saya sedar akan hakikat itu. Diberikan borang kebenaran untuk dibius pada keesokkan harinya. Ditandatangani.

Usai diambil rekod, nurse menyerahkan baju hijau uniform 'kegemaran' irna di hospital. ditunjukkan katil. Saya sebagai pesakit yang baik, terus menyarungkan baju tersebut dan berbaring di katil. Sempat membaca beberapa bab buku A Stolen Life dari Jaycee Dugard dan Dr. Afif pula datang. bertanya jika ingin dibuat line untuk drip pada saat itu ataupun tidak. Mengangguk sahaja, kepala sakit. Diambil darah, kalis. Tiada rasa. Sempat nap dan mak datang dengan abang chik. tidur keletihan kerana demam.

Suhu badan mulai normal kembali. Bacaan BP sedikit rendah. Mungkin kerana kurang gula kerana sudah muntah 2 kali pada pagi itu. Kepala pusing.

Petangnya 3 doktor pakar datang. Menerangkan satu teknik baru yang sedikit berlainan dari teknik yang sudah dibincangkan sebelum ini tetapi teknik tersebut harus ditunggu selama 2 minggu lagi. Mulanya agak berminat, tapi memikirkan peperiksaan pada esok hari dan segala persiapan fizikal dan mental sudah dibuat. Sudah tak berdaya nak tunggu lagi 2 minggu untuk teknik baru yang tidak dijamin keberkesanannya lagi. Teknik baru yang memerlukan satu alat untuk dimasukkan ke dalam tummy. satu alat yang besarnya sebesar galaxy note. Dari laparoscopic yang hanya memerlukan 3 lubang, menjadi satu garisan panjang untuk dibuka bagi memasukkan alat tersebut, terus menggeleng. Saya sudah sedia untuk esok. Muktamad.

Mereka juga menyatakan bahawa mungkin laparoscopic ini akan menjadi open adhesiolysis jika keadaan usus yang rumit seperti pembedahan kedua.

Diberikan surat kebenaran untuk pembedahan. Ditandatangani.

Tidur lagi. Nana datang melawat.

Malam yang bosan. Menonton tv dari jauh. Nervous sudah hilang. Menguatkan diri. Painkiller diberi.

23 Januari 2013. Rabu.
2 pagi.
Tersedar dari tidur kerana dikejutkan oleh nurse supaya berpuasa. Jubah OT sudah diletakkan diatas meja bersama dengan drip. Sedia ?

Tidur lagi dan sudah pagi. Lapar. Mahu sahaja meneguk susu di atas meja itu. Puasa puasa !

Bersihkan diri dan bermanja lagi dengan mak. Jelas raut mukanya yang risau. Menyakinkan mak. Saya perlu kuat untuk diri sendiri kerana saya tahu mak tak mampu nak menguatkan dirinya lagi. 

Sister datang. Disuruh bertukar untuk jubah putih itu. Jubah ini. Menyarungnya sendiri. Sempat text orang orang yang penting. Dibaringkan di katil, ditolak ke OT. Menyuruh mak turun makan ketika ditolak tapi dia enggan, rasa bersalah kerana mak belum lagi bersarapan sedangkan sudah pukul 10 pagi. Sempat gelak dan ditegur nurse kerana katanya saya langsung tak menunjukkan riak takut. Bukan tak takut, tapi kinda mengharapkan ini yang terakhir, ini pengalaman dan ini juga ujian. Malu bila ditolak masuk lif dan orang sekeliling memandang.

OT 5. Jelas Dr Hanif sudah menunggu. Pakar bius saya. Memeriksa kembali dokumen pembedahan. Semuanya selesai, salam dengan mak dan disorong ke OT. 

MAsuk OT terus di baringkan dan di berikan oksigen. Kali ini lebih pantas dari pembedahan sebelumnya. Di  suntik ubat bius dan saya hilang ...

Tersedar dan merasa kesakitan yang melampau. Menangis. Air mata tak henti henti keluar kerana terlalu sakit. diberikan 1mg Morphine dan sakitnya sedikit berkurang dalam tempoh yang amat singkat. Masih sakit dan diberikan Morphine dan digandakan dosnya. Sakitnya tidak berkurangan. Di suntik lagi. Tertidur di bilik pemulihan setelah disuntik. Pakar bius datang dan pergi.

Ditolak kembali ke wad. Sakitnya masih ada. Mata bengkak menangis kesakitan. Allahu, tuhan je yang tahu rasanya. tepat jam 3.30 kembali ke wad. Pembedahan yang panjang.

PCA disisi, diisi dengan Morphine lagi. Ditekan berkali kali. Tekan bila sakit. Sakitnya berpanjangan, wajiblah ditekan banyak kali.

Demam teruk. Kain basah diletakkan ke kepala. Doktor sedikit risau. Sister datang menyerahkan kipas supaya suhu badan turun. Tidur keletihan..

 Mesej bertalu talu memenuhi inbox. Mak bacakan, tapi tak mampu nak membalasnya. Sangat tak larat dan letih. Call pun dijawab mak. Lemah.

Kawan kawan IPG datang. Meriah. Letih, sakit tapi gembira. Ramai. :) Mereka seronok menekan PCA. Dah saya khayal di ulit Morphine.

Malamnya tak dapat tidur. Mesin PCA buat hal. Sakit terpaksa ditahan. Muntah lagi. Allahu :')

24 Januari 2013. Khamis.
Pakar bius datang membetulkan alat PCA. 

Tengah hari, PCA dibuang. Sister terkejut dengan jumlah PCA ditekan. 36 kali. Sakit.

Hari yang diisi dengan rehat sepenuhnya. Memandangkan hari tersebut cuti maulidur rasul, waktu melawat di awalkan pada jam 11-2 petang dan 4 ptg-7 malam. Wad agak crowded. Kakak dari Johor datang melawat.  Kak Yong mengambil alih menjaga dan mak pulang ke Primula Hotel. Nisreen, si anak kecil mahu tidur disebelah cik langnya. Manja. Makanan dinner dimakan beliau. Cik langnya tengok pun nak termuntah. Nasi lembik, ikan bakar. Mungkin sedap kalau ada kicap :P

Muntah.

Zee, Mashi, Aini, dan Teah Raub datang. Mereka ceria :)

Malam ditemani Kak Yong dan beliau berceritaaa. Seperti biasa. 

Malu rasanya bila Kak Yong tunggu. Malu rasanya bila menyusahkan semua orang. Saya perlu sihat.

25 Januari 2013. Jumaat.
Paginya Kak Yong turun mencari sarapan. Memesan MAshed potato. makan sesuap dan kenyang. Sejam kemudian lapar kembali, roti pula dicari. Lapar. 

Doktor datang dan memeriksa lagi kawasan luka. Dijamah lebut, tapi bisanya. Berdenyut - denyut. Mohon untuk pulang. Mungkin boleh, mungkin tidak kerana semalamnya kemuntahan. 

Tengah harinya, doktor membenarkan pulang. Sangat gembiraaaaa !

Diberikan cuti 2 minggu. Siap dipesan supaya enjoy the holiday oleh Dr Sarah. Dibekalkan juga painkillers. Mahu bergegas pulang.

Singgah sekejap di IPG untuk mengambil laptop. Assignmnet perlu disiapkan. IPG yang lengang kerana cuti maulidur rasul. Sepanjang perjalanan pulang, hanya terbaring di seat belakag seorang dan tertidur. Letih.


Bahu sangat sangat sakit selepas pembedahan. Pernah terbaca dalam internet yang memang bahu akan sakit sebab masa operate, dipamkan gas ke badan, so sakit bahu tu sebab gas tulah. Hmmm.


Alhamdulillah, setakat ni. Saya mampu makan walaupun kadang kadang perut tak nak menerima. Alhamdulillah, rezeki murah sepanjang sakit :). Alhamdulillah, cikgu sekolah rendah datang melawat, Kawan kawan dari MMP dan SK Islah datang melawat dan bertanyakan khabar. Alhamdulillah untuk semuanya. 

Saya tahu saya kena sihat. Oleh itu perut sayang, jangan melekat lagi bolehh ?



Wednesday, January 9, 2013

Resolutions. Better late than never.

Posted by irnasofia at 3:38 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Tak terlambat lagi rasanya kalau nak post pasal azam tahun baru. agak sibuk walaupun cuti, ni dah bukak sem baru, bertambah tambah lah tak sempat nak update blog bagai. laptop pulak jeng jeng jeng. redha jelah.

sebelum tahun 2012 berakhir, sempat jugak lah menconteng pasal tahun baru. macam macam perancangn dibuat, yang nak di lakukan. Hidup mesti terancang, barulah tahu matlamat, arah tuju nak ke mana. Mungkin azam tahun baru orang tak sama dengan kita, ada jugak yang kita tak terpikir pun nak buat, and sebab dia zahirkan azam dia, kita terasa nak buat sama. tak salah rasanya kalau ditulis disini, dikongsi. Yang baik diikut, yang kurang elok, larilah jauh jauh. hihi.


*tulisan buruk. kan dah kata ni adalah contengan*

So, Resolutions untuk 2013 adalah ;

1. Solat jemaah untuk setiap waktu if possible. Bawak adik adik pegi masjid hujung minggu. 

tang ni, awal awal dah failed. malu. InsyaAllah, diperbaiki. Malu kat pakcik pakcik yang boleh konsisten dengan masjid walaupun dah tua, kita yang muda ni mana ? kenderaan ada, tubuh sihat, tak nak ke masjid ? *pang.

2. Khatam quran setiap bulan.

Oh, ini memang susah. lebih lebih lagi kalau perempuan. Tapi kalau bulan Ramadhan kita boleh mengaji, kenapa tidak bulan lain ? kenapa perlu tunggu ramadhan baru boleh khatam ? Daripada tidur siang, baik bukak quran, hati tenang, jiwa pun sihat. Ayah selalu pesan supaya rajin rajin mengaji, sayang kalau pandai mengaji tapi tak buat. Malu kat diri sendiri yang boleh ber twitter 24/7 tapi tak mampu nak belek quran sehelai dua setiap fardhu. *pang.

3. Rajin rajin ke library. Bawak adik sekali.

Memang saya suka buku, dan sangat berminat nak spend hujung minggu di library. bawak adik adik sekali, tanamkan lagi minat membaca kat adik adik terutamanya ecah dan amin. Buku yang dibeli lain, yang di baca kat library lain. feelingnya tak sama. Mungkin nak pegi mendaftar library awam terengganu, tapi masih belum berkesempatan. Plan kalau tak balik hujung minggu macam biasa, lepak kat library terengganu yang ebrganda ganda besar dari KB punya pun jadilah. lagipun bukan ada benda nak buat pun selain ke Giant Hypermarket tu. lepak library, nerdnyaaaa !

4. Menabung !

Ni dapat inspirasi dari senior. Dia dapat simpan duit syiling sampai beratus ratus tanpa sedar. So, sekarang tin oat krunch dah mula jadi mangsa. Pantang ada duit syiling dalam purse, buang letak dalam tu. nak simpan duit banyak banyak. hihi. nak konsisten simpan duit RM 50-100 every month. *part ni susah*

5. Inner, socks, hand guard.

Allahurabbi. Jaga aurat. tak susah, tapi nak konsisten tu susah. InsyaAllah, Aurat kena jaga, maruah tu. Sayang ayah kan ?

6. More baju kurung.

Orang selalu tanya, 'berapa baju kurung yang irna ada ?' 
Memang baju kurung irna banyak sebab irna selesa dengan baju kurung and jubah. Bukan nak tunjuk baik ke apa ke, tapi i prefer to wear baju kurung kalau keluar. Senang, selesa. Lagipun baju kurung jahit sendiri, and nak pakai hari hari pegi kelas, so tak salahlah kalau ada banyak baju kurung. Teacher kannn. So memang aim every month mesti ada at least 2 new baju kurung. Sudah diperuntukkan khas dalam elaun yang diberi.

7. Buku.

Naikkan kuota buku dari 4 bijik setiap bulan kepada 5 biji. Membaca jambatan ilmu. Lecturer suruh rekodkan judul - judul buku yang pernah dibaca, supaya kita lebih rajin membaca and konsisten dengan pembacaan kita.

8. Lebih kuat, bukan degil.

Saya degil dan saya mengaku saya sangat degil. Sejak sakit, kedegilan bertambah tambah. Ingat nak pretend jadi kuat ni senang ke ? orang cakap kita degil, sedangkan kita nak kuatkan diri. tapi tulah, ada harm ada goodnya. so, degil kena berpada pada.

9. Treat people around me better.

Hidup ni tak lama, manalah tahu dalam hidup kita ni, kita tak cukup treat orang sekeliling secukupnya. 

10.  Solehah.

Semua pun nak jadi anak solehah untuk mak and ayah masing masing kan ?

11. Donate !

terbaca kat blog mengenai amalan donate ni. Terpikir jugak, kalau kita buat donating sebagai habit kita, mesti kita tak rasa berat nak menderma. Sebagai permulaan, kita cuba donate untuk masjid, menderma tak semestinya guna duit. Kalau kita tolong bersihkan masjid, lipat sejadah, pun dah kira kita menderma, derma tenaga. And kalau kita ada duit lebih, tak salah rasanya kalau kita dermakan sedikit untuk masjid. Saham akhirat, insyaAllah. Buat habit, kalau ke masjid, derma seringgit dua, kira macam kita bayar tiket untuk masuk masjid. make it as a habit.Manalah tahu, dengan seringgit tu lah kita dapat syafaat esok esok, kan ?

Cukuplah setakat ni. Ni pun dah rasa macam banyak sangat dah. Ni kira macam oath dah ni. :)

wishlist :
- Oven besar. mak tak nak beli sebab dia kata nanti i cook bila sakit. bertambah tambah tak duduk diam nanti. sobs. 
- Peti besar yang macam kedai roti tu. nak buat letak kuih and kek. haha. motif !




 

rain drops. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review