Saturday, November 8, 2014

Perasaan

Posted by irnasofia at 9:33 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Dewan bedah. Ya, sedikit terkesan selepas seorang sahabat post gambar di instagram. gambar dewan bedah. Tak semena - semena, ketakutan.

Being through various episodes of surgery. This weird feeling. Bukan takut yang menakutkan tapi ada suatu perasaan yang tak boleh diungkapkan dengan perkataan. That feeling.

It wasn't once, twice or thrice.

and this weird feeling.

Perasaan bila kau tengok kau je yang paling muda kat wad then sebelah kau semua makcik yang seusia mak dan nenek menderita sakit kronik yang kau rasa kau tak patut bersama dengan mereka.

Perasaan bila kau rasa kau tak layak nak mengeluh menangis sakit kau sebab sebelah kau ada yang dah hilang sebahagian tanda kewanitaannya, yang dilanda pelbagai jenis kanser dan kau hanya ada di situ tampak lemah dari mereka yang lebih kritikal sakitnya.

Perasaan bila kau tak mampu nak ajak kawan kawan wad kau solat sama - sama.

Perasaan bila kau rasa dekat sangat dengan Tuhan bila kau nak bangun solat pun tak berdaya, sakit tak terduga dan kau rasa macam nak pengsan.

Perasaan bila kau tengok mak kau terlentok letih disebelah katil kau setiap kali kau buka mata.

Perasaan bila kau diserahkan baju putih (baju utk bedah) dan disuruh bersedia.

Perasaan bila kau ditolak keluar dari wad untuk ke bilik bedah, di tenung orang sekeliling yang memandang kau lagak kau nak mati bila bila masa.

Perasaan bila mak kau tengok dengan sayu, pegang tangan kau dan kau mampu baca hati mak kau saat mak kau tenung dalam dalam mata kau.

Perasaan bila doktor ceritakan ringkas apa yang akan berlaku dan mungkin berlaku serta memperkenalkan diri beliau.

Perasaan  bila nurse mula berkerumun ditepi, pakar bius, doktor dah bersedia.

Perasaan bila kau disuruh mengucap, sebelum dibiuskan.

Perasaan bila kau rasa dah lama tidur, dan betapa bersyukurnya kau masih mampu buka mata walaupun dalam kesakitan yang teramat.

Perasaan tu. Tak semua dapat rasa. Bersyukur diberikan peluang yang bukan sekali, tapi berkali kali. Peluang yang membuatkan saya rasa lebih bermakna. But, i don't want to go through this again, not even once.


Wednesday, January 22, 2014

Q5: 5 Things That Irritates You About the Opposite/Same Sex

Posted by irnasofia at 11:47 AM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum.

I can list thousands maybe..hahaha.

Hobi irna ni suka tengok orang. suka tengok gelagat orang. If i was doing my shopping alone, (i do that often!) and i'm thinking of slurping some hot chocolate or hot no-sugar green tea, i would sit at the corner of a cafe and watch people! Yes, I'm tend to scan everything from their head to toe. And few questions are lingering around my blank-head. hehe. Why did they do that ? Why you're wearing that? What did you do to your children? blah blah blah. It is not a crime to do so if you're taking the examples and reflecting it to yourself or making it as examples if you find it not suitable or inappropriate. So, based on my observation...

I dont like stingy people. *This applies for both gender*
This is a big no no. There's a few thin lines to diffrentiate between being stingy and fetish. Kedekut ni mmg susah nak ubah, and ianya bukanlah benda yang boleh kita nak ajar kalau org tu tak sedar sedar. Kedekut ni paling menyakitkan hati bila dia kedekut ilmu. ya ampun, musim exam esp, kita boleh tahu and senang sangat nak detect orang yang jenis macam ni. Mintak nota, ade je alasan, dapat spot buat taktau. Nak score 4flat sensorang. Kalau kita tanya, dibuatnya mcam kita ni tak tau pape, and for sure, suruh study sendiri. This is no joke man, time exam la kita tau sape kawan and sape lawan. Kalau yang jenis study sendiri tu tak kesah, sebab tu study style dia, tapi yang jenis dapat info tak nak kongsi ni yang masalah besooorrr.
Kalau part duit plak, yang jenis berkira, 10sen pun kira..haiyoh. Ya, kalau takde 10sen takkan dapat RM1 tu, tapi kalau ngan kawan tu pun tak nak halalkan je, memang masalah. Kalau berpuluh puluh or beratus ratus tu mungkin la boleh di ambik port. Tapi kalau jenis yang tak kesah sangat pun tak boleh, kawan ko dah habis beratus, takkan tak nak hulur sesen dua? consider lah...

I hate liars *applies for both*
Oh tolonglah liars. Be yourself please, tak mampu cakap tak mampu, no need to seek attention by making lies. Serious kesian kat liars ni sbb dia tipu diri sendiri. Tu yang paling sedih. Tipu orang dah satu hal, tapi yang paling pathetic bila kena tipu diri sendiri. Be a grown up man, jadi nak gali kubur sendiri boleh? Nanti bila orang dah tahu penipuan kita, amacam? Ingat, there will be someone who is always smarter than you. Bila sekali menipu, akan buat lagi banyak lagi penipuan nak tutup penipuan yang sedia ada. Gali lubang, tutup lubang..

Susah nak senyum punya orang *both gender*
Senyum boleh ? Tarik pipi kalau tak boleh nak senyum, Okay, mungkin ada satu hari yang mmg jenis badmood punya, tapi kalau hari hari PMS, sila makan pil. senyumlah, kan cantik kalau senyum. Kalau orang senyum kat kita, kita senyum balik, okay ?

Ni je kot..setakat ni. kenot think more. hehehe

Q4: What You Wear to Bed?

Posted by irnasofia at 11:27 AM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Mula mula tengok soalan. heh.
Ni pun nak tanya kaaa?
I wear my dignity to bed. is that considered as answering your question? heh.

Yup.
just pants and tee, enough! :)
next question pleasee =.="

Monday, January 13, 2014

Cinta

Posted by irnasofia at 3:48 PM 1 comments Links to this post
Assalamualaikum.

Topik hangat dalam kelas hari ni. Yang diam pun tetibe bersuara, kesnya Feza tanya 1 kelas,
"Apa makna cinta ?"

Satu kelas riuh. Semua orang ada makna cinta masing masing.

Dalam riuh riuh semua orang menjanakuasakan maksud cinta masing masing, Feza sekali lagi tanya pendapat kitorang,
"Korang setuju tak kalau feza cakap cinta pertama adalah cinta yang paling susah untuk dilupakan ?"
And mojoriti of us said yes.

Apa sebenarnya cinta?

Adda berpendapat yang cinta pertama dia senang nak dilupakan.

"Mana ada, cinta pertama biasa je. senang nak lupa."

" Betul ke tu cinta pertama adda?"

"Adda couple since form 2 lagi, okay je boleh lupa"

"Masa adda couple tu, adda pernah pikir nak get serious tak ? pikir nak kawen ?"

"Nope."

"That's why lah tu bukan cinta pertama adda. Cinta pertama ni bg irna cinta yang buat kita rasa nak ber-komitmen dgn dia, ada cita cita nak hidup bersama, senang cite, nak kawen lah."

"Yeay! cinta pertama tak datang lagi ! "

Yes. For me, cinta tu macam tanggungjawab. Cinta tu sayang, kalau sayang kita sanggup buat apa saja selagi tak berlebihan. Kalau kita rasa cinta, kita akan rasa tanggungjawab yang perlu kita buat. kalau kita sayangkan parents kita, kita akan tahu tanggungjawab kita kat parents kita. Kalau cintakan suami, tahu dan tunaikan tanggungjawab kita selagi daya dan begitulah kalau kita cintakan Pencipta rasa cinta tu, kita akan rasa tanggungjawab kita sebagai hambanya, buat apa yang disuruh, tinggalkan apa yang dilarang, tambah rencah dengan perkara sunat dan elakkan perkara makruh.

Skop cinta tu luas, bukan setakat bertumpu kepada kahwin, pasangan. Luaskan skop cinta, kita akan rasa semua benda tu bernilai. Orang cakap, cinta itu kesetiaan, cinta itu buta, cinta tak mengenal usia. Apa apa jelah, yang penting kita tahu dan pandai menyalurkan rasa cinta tu.

Selamat menyintai dan dicintai !

Sayang anak di tangan tangankan, sayang isteri di tinggal tinggalkan. 
*teringat dinding sekolah mungkin*
 

rain drops. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review