Saturday, January 28, 2012

Releks :)

Posted by irnasofia at 1:16 PM 1 comments Links to this post
Assalamualaikum :)

Just a copy-paste. but i think it's fun anyway :)

RELAX jap ~
Ujian Dementia
Betapa cekapnya anda!!

Di bawah ada ( 4 ) soalan dan satu soalan bonus. Anda perlu menjawab dengan pantas. Ulang lagi skali, dengan pantas. Anda tidak boleh mengambil masa, perlu menjawabnya segera. OK?

Mari cuba, lihat sendiri berapa pantas dan hebatnya diri anda......

Ready? GO!!! (lihat bawah)

Soalan Pertama:

Anda menyertai perlumbaan. Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda ditempat yang ke berapa?

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~

Jawapan: Jika jawapan anda tempat yang pertama, sudah tentu jawapan anda salah! Jika anda memotong orang kedua sudah tentu anda mengambil tempatnya, tempat kedua!

Cuba jangan lihat atas semula untuk soalan seterus. Sekarang jawab soalan kedua, tetapi jangan ambil terlalu banyak masa seperti soalan pertama OK ?

Soalan Kedua:
Jika anda memotong tempat orang yang terakhir, jadi anda di tempat...? (lihat bawah)

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~

Jawapan: Jika jawapan anda tempat kedua terakhir, anda salah lagi.. siapakah yang terakhir, bagaimana anda boleh memotong orang yang terakhir?

Adakah anda pantas dan cerdik, tidak begitu rupanya.?

Soalan Ketiga:
Soalan kira-kira bermuslihat! Perhatian: Ini mesti dilakukan dengan menggunakan fikiran sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau mesen kira-kira. Cuba lah....

Ambil 1000 dan campur 40 . Sekarang campur lagi 1000 . Campur lagi 30 .... Campur lagi 1000 . Campur lagi 20 .... Campur lagi 1000 . Campur lagi 10 ... Berapa kah jumlah semua?

Lihat bawah untuk ...jawapan.. ..

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~

Adakah jawapan anda 5000 ?

Jawapan sebanar adalah 4100.

Jika anda tak percaya gunakan mesen kira-kira.! Mungkin ini bukan hari anda kan ? Mungkin anda boleh jawab soalan yang akhir ini dengan betul ... Cuba .

Soalan keempat:

Bapa Mary ada seramai lima orang anak gadis: 1. Nana, 2. Nene, 3. Nini, 4. Nono. Apakah nama anak gadisnya yang terakhir?

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~

Adakah jawapan anda Nunu? Salah! sudah tentu Salah.
Namanya Mary. Baca semula soalan!

Okay, cuba jawab soalan bonus:

S orang bisu pergi ke mini-market untuk membeli sebatang berus gigi. Dengan mengayakan lakunan memberus gigi ia berjaya menerangkan hasratnya kepada pekedai dan ia berjaya membeli berus gigi itu.

Seterusnya, seorang buta pergi ke mini-market, untuk membeli cermin mata hitam, bagaimaa dia menerangkan kepada pekedai itu hasratnya. ...?

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~

Dia hanya membuka mulutnya dan menyebut apa yang dihajati
Mudah sahaja


NEXT--
JAWAB SPONTAN:: menguji sejauh mana konsentrasi kita...

---> jawab spontan, jangan byk fikir
--->baca satu demi satu
---> concentrate!
game bermulaaaaaaaaaaaaaaaaa..............................................................

permainan konsentrasi warna :

1. Kertas A4 apa warna dia ?

2. Asap warna dia ?

3. Tisu warna dia apa ?

4. Lembu minum apa ?

yang jawab susu konsentrasi anda terganggu, sbb lembu minum air..

1. Rambut anda warna apa ?

2. Tulisan ini warnanya apa ?

3. Jalan raya warnanya apa ?

4. Kelawar tidurnya bila ?

yang jawab malam, ertinya konsentrasi anda terganggu. sbb kelawar tidur siang hari.

1. Warna cendol apa ?

2. Daun kelapa warnanya apa ?

3. Warna bagi kebanyakan daun ?

4. Harimau makannya apa ?

yang jawab rumput itu salah. sbb harimau makan daging.

Monday, January 23, 2012

SuperWoman ;)

Posted by irnasofia at 3:33 PM 0 comments Links to this post
Mummy ;)

Assalamualaikum peeps ;)

*marathon post. cuti mcm neh je ada masa nk blogging. yeeeeehhhhaaaa!


11th January 1958

Ini mak kite. Dia mak kite tau. Dia jugak mak abang kite, kakak kite, adik- adik kite jugak. kita sayang dia tau. Mak kite namanya Ruyita Hassan. Sebenarnya nama mak kita Ruzita, tapi orang yg buat  ic tu buat salah, dia salah tulis jadi Ruyita jahat betullah kan? Umur mak kite 54 tahun. Mak kite cakap dia masih muda, tapi kite tak caye. Mak kite kerjanya jaga ayah kite. Sebab tu ayah kite sayang sangat kat mak kite. Mak kita suka masak tau. bila dia masak, kite suka sangat. Ayah kite pun sama. Ayah kite suka sangat kalau mak kite masak sup ekor dan nasi kerabu. Ayah kite kalau makan, mesti kena ada ayah kite tau. Mak kite pun selalu temankan ayah kite makan. Kadang kadang kite pun sibuk jugak nak makan sekali. Selalunya mak kite layan je kite. Kite suka sangat kalau mak kite suap kite. Sebabnya kite malas nak basuh tangan. Mak kita jugak pandai masak macam macam. Kite suka sangat mak kite masak kari kat kite. Kalau mak kite masak kari, kite akan makan sampai berpinggan-pinggan. sedappp. Mak kite jugak ajar kite masak. Sebab mak kite cakap, orang pompuan macam kite kena pandai masak. Sebab tu kakak kite pandai masak jugak. Abang kite pun pandai masak tau.

Mak kite jugak suka menjahit tau. Mak kite ajar kite menjahit jugak. Sebab mak kite, kite dah pandai menjahit. Kite seronok sangat. Kalau raye, mak kite lah yang paling sibuk, sebab mak kite jahit baju kitorg.  Mak kite suka jugak tengok TV. Malam malam, mak kite layan drama Korea kat SBS. Kite stress kadang kadang, sebab drama mak kite clash dengan show kite nak tengok. Tapi takpelah, sebab kite kan budak baik, kite pergilah tgk TV kat bilik kite.

Kite sayang mak kite tau. Dia selalu nasihatkan kite. Mak kite jugak selalu dengar je ape yang kite nak cite. Dia lagi suke kalau kite cite kat dia. Walaupun mak kite selalu cepat gelabah, tak macam ayah kite, kite sayag mak kite jugak.

Mak kite dah 54. dulu masa mak kite umur 35 lah mak kite lahirkan kite. dah lama kan. kite pun dah besar dah. terima ye mak :)

Kite harap mak kite;

sihat sentiasa.
panjang umur.
murah rezeki.

Happy birthday Mak. :)

*kite kite. aihh. ape nehh. manja la tu. erkkk. no komen. 

Belajarlah Merendah Diri

Posted by irnasofia at 1:57 AM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum peeps :)

Merendah diri bukanlah sama sekali sama dengan rendah, renek etc. you've got what i mean :)

Ini adalah koreksi diri untuk saya dan mereka mereka.

Sekalipun;
 betapa cantiknya ANDA,
betapa kayanya ANDA,
betapa hebatnya keluarga ANDA,
betapa bijaknya ANDA,
betapa manisnya ANDA,
betapa banyaknya ilmu ANDA,
betapa ramainya rakan rakan ANDA,

Sungguh ANDA tak layak untuk menjadi sombong. Sombong di dunia, Hina di akhirat. Mahu?

Cantiknya anda akan luput ditelan masa. kayanya anda akan habis diguna. hbatnya keluarga anda hanya di dunia cuma. Bijaknya anda atas kurniaNya. Manisnya anda ada tawarnya. Banyaknya ilmu anda hanya secebis dari ilmu ilmuNya. Ramainya rakan rakan anda hanya berapa yang setia? atau hanya rakan ketika suka?

Apa yang ANDA banggakan itu semuanya sementara. it can lost in a blink of eye. Hidup kita hanya menumpang, dari kecik menumpang ibubapa. dari kecik menagih simpati mereka, lebih besar, kita hanya menumpang di BumiNYA. saya, ANDA, kita, mereka menumpang di tempat yang sama. Sama ada anda kaya mahupun papa, kita tetap di buminya. tiada yang memisahkan antara saya dan anda. Kiblat kita sama, Kain putih itu juga pakaian terakhir kita. Apa beza saya dan anda?




Ayuh, sama sama kita merendah diri!



Sunday, January 22, 2012

No Love Before Akad

Posted by irnasofia at 3:28 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum :)

For the past few weeks, a friend of mine cherish my heart with this words,

"No love before akad"

respon pertama: bia benar. wahhh, nekadnya dia.
reson kedua: tahniah, she did a brilliant act.

respon pertama terkeluar sebab macam tak percaya. tapi benarlah, tepat sekali tindakannya. irna to be truth sangat respek dengan orang orang macam ni. lebih lebih lagi yang dah couple for months, tiba tiba tukar fikiran and simply cakap kat pasangan, no love before akad. memang sangat berani.

me myself can't say anything regarding this. couple or not, i don't dare to say a word. setakat ini, masih berprinsip. saya tak berani nak bagi hati kat orang sebab  tak nak dia dan irna terluka dan dilukai. cewwwaaaahhh! yup, irna takut kalau 'dia' atau irna sendiri ,tak serius. taknak bazir masa, bazir tenaga dan dapat dosa free.hihihi. i'm a soft-hearted person. :)

Biarlah, masa dan ketikanya dah sampai adalah jodohnya. Allah dah aturkan segalanya kan?



NB: saya kadang kadang memang macam lalang. tak tetap pendirian. 

Sunday, January 1, 2012

New Year. New Resolutions?

Posted by irnasofia at 12:36 AM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum peeps :)

Happy 2012. Bye bye 2011.

New year new resolutions.:) quoted well, i guess :P

tahun baru datang lagi! cepat sungguh masa berlalu, tak sempat sempat nak kejar. masa yang cepat berlalu bermaksud banyak perkara yang jugak sudah berlalu. too much tears for 2011, i think. tapi yang penting saya masih mampu untuk tersenyum :)

susah betul nak lupakan perkara perkara yang terjadi dalam 2011, banyyak pahit dan getirnya. yang pasti ianya sudah berlalu dan jika diberikan lagi peluang, saya dah taknak menghadapinya lagi. lagipun, past is a past dah and tak akan jadi present lagi. so resolusi untuk 2012 saya ialah ;

Pertama;

Nak jadi budak baik.

betul. saya nak jadi budak baik. banyak sangat dah kenakalan saya tahun ni. cukup cukuplah tu. tapi, nakal kadang kadang tu penting. takpe2, slow slow babe. saya nak jadi baik lahiriah! tu yyang terpenting. Nak jadi hamba Allah yang terbaik. Stoking, inner, handsocks. :)

Kedua:


Nak belajar jimat cermat.

bhahaha. ni yang paling takboleh blah. jimat cermat. tu la perkataan yyang paling jauh dalam kamus hidup dari dulu lagi. tapi, nak jugak belajar jimat neh. sebab i think i spent too much on ridiculous things. kadang2 pemadam yang 6 ketul yang warna warni kat Popular pun irna still nak beli sedangkan i know that i won't use that kind of eraser. pemadam tu harap je wangi dan berwarna warni tapi hampeh. keras dan tak bermanfaat. last2 buang. so, irna nak jadi PEN-jimat cermat yang berdedikasi.hehehe.

Ketiga;

Nak jadi sedikit rajin dari dulu.

kenapa sedikit? sebab irna dah rajin sikit tapi nak rajin lebih sikit dari dulu. ok fine, terperasan. takdelah, nak rajin takbooleh drastik, nanti otot dan otak terkejut.hihiihi. alasaaannn!

Keempat:

Nak jadi brilliant!

tahun ni dalam sem 3 nanti barulah dapat jumpa ngan Mr. Exam so nak dapat RATA.merata rata. terima kasih :)

Kelima:

4 buku 1 bulan.

biarpun dah lama niat neh dah sempurna dilaksanakan, tapi nak kekalkan pencapaian. kalau bekesempatan nak beli dan baca lebih dari itu. susah nak beli buku sejak menjadi pemaustatin kat terengganu ni.

Keenam:

Nak jadi baik ngan adik-adik.

hehehe. terutamanya mariam. memandangkan dah kembali sebilik dengannya sejak keadaan kritikal dulu, sekarang dah kembali bersama! hahaha. mariam, i <3 you! yucks. geli geli.

dah jadi tutor berbayar sekarang neh, so kenalah baik dengan adek2. amin, echah. siappp laaaaaa!

Ketujuh kelapan kesembilan dan seterusnya. Dalam hati. :)


Lain rasanya tengok firework kat pasir gudang. sungguh tak seronok =.=''







 

rain drops. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review