Thursday, December 22, 2011

Monolog: Pokok?

Posted by irnasofia at 12:23 AM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum. Moga terus dalam rahmatNya.

Sungguh. Saya wanita yang lemah yang dalam katanya tegas, dan dalam tegasnya lemah. Saya juga wanita yang mudah mengalah saat hatinya diubah. Saya juga wanita yang jiwanya halus tapi bisa menjadi gagah dalamannya.  Saya juga seperti pokok, tegap batangnya, tinggi dahannya, rimbun daunnya dan boleh dijadikan tempat berteduh.Tetapi ibarat pokok, saya memerlukan akar yang kuat untuk tetap tegap batangnya. memerlukan dahan yang teguh menampung dedaun dan buahnya.

Tapi sayang, saya wanita yang kadangnya ibarat lalang. meliuk lentuk saat angin menerjah. mudah kering dan mati ketika panas. Mana mungkin saya boleh menjadi pokok jika jiwa saya seperti lalang? Dalam kata mudah, masakan pokok, rumput pun masih belum tentu.

Dan sungguh, dalam meneliti hari, saya masih memerlukan rakan rakan untuk mendengar. Cukup sekadar mendengar kerana saya tahu, saya mengerti mereka tidak boleh melakukan apa apa selain daripada mendengar. Tapi bagi saya, cukuplah. Mendengar luahan hati. Ahh, saya tidak boleh membohongi diri sendiri mengatakan saya cukup kuat untuk semua dugaan dan ujian yang ditimpakan tanpa keluh kesah, tanpa ada sekelumit perasaan kurang senang. Bohong saya mengatakan saya tidak memerlukan anda untuk memujuk hati saya yang kosong. Bohong juga saya katakan saya boleh berdiri sendiri. Bohong lagi jika tidak ada langsung perasaan ingin berkongsi dengan anda. Benar, saya ingin sekali, saya ingin benar memberitahu hal yang sebenar.

Jika boleh diputarkan kembali, ingin sekali saya merentasi mesin masa, memberitahu mereka, agar mereka mengerti. Dan bukan simpati yang saya cari. Tapi mencari mereka yang sejati.

Tapi saya tahu, pengerak hati masih setia disisi. Dia yang boleh saya hubungi saat diri menjadi lalang. Dia juga yang meneguhkan hati supaya tetap bertahan, terus bertahan agar tidak mudah goyah, terbalik. Dia yang mendengar luahan hati wanita yang rapuh seperti saya apabila saya merasakan saya tidak berpunya. Biarlah apa sahaja yang mereka lakukan, saya masih ada pengerak hati saya. Dan saya sungguh yakin akan kesetiaanNya. :)





Monday, September 19, 2011

My Final Goodbye

Posted by irnasofia at 1:20 AM 0 comments Links to this post

My Final Goodbye

© Katie L. Ruggiero
Sometimes I wish I could rewind my life,
To think about all my actions one more time,
And to think about all the people I hurt.
I knew all the pain would one day come back to haunt me,
And sure enough in the end it hit me.
Like a knife to my heart,
And a bullet to my brain,
I finally felt the pain early morning that day.
I knew I should have said good bye,
But I didn't want to see you cry,
I never knew I was going to die.
I thought I'd be back,
With plenty of time to pick up my slack.
The accident, it wasn't my fault,
The driver was drunk,
With empty bottles in the trunk.
He came from nowhere,
With no idea where he would end,
Not knowing he'd leave two young girls dead.
He just wanted to have a little fun,
No harm would be done.
Now I lie here as my life passes me by,
I don't even have the strength to cry.
I see the face of my friend at my side,
And think of her parents who would surely cry.
Mommy,
She didn't get to say goodbye,
And neither did I.
I want you to know my love for you was dear.
Tell daddy that I love him,
And tell that to my brothers, Scotty and Tim.
To all who loved and all who cared,
Thank you and goodbye.
I can hear the sirens now,
But my heart is filled with fear.
It's too late,
Death must be my fate.
So I guess my life ends here,
Please don't shed a tear.
I love you very much and my heart you DID touch.

*copy paste jep
Source: My Final Goodbye, In Memory Poem | Family Friend Poems http://www.familyfriendpoems.com/poem/my-final-goodbye#ixzz1YKEJAN7k
Family Friend Poems

Sunday, May 29, 2011

Saya Seorang bakal Pendidik!

Posted by irnasofia at 12:12 AM 10 comments Links to this post
Assalamualaikum (:

after all those rainy days, there always gonna be sun behind every cloud!

Alhamdullilah.Alhamdullilah.Alhamdullilah.

Yaa. nak dikongsikan disini.*Tak nak baca, sila cross tab ye!*. Masa keputusan maktab keluar, perasaan masa tuh adalah terkejut yang amat. yelah, tak semena-semena, dapat mesej:

MOE: Tahniah! Anda ditawarkan ke Program KPLSPM Ambilan Jun 2011.blah blah blah.

masa tu siap terlanggar batu kat pagar rumah nenek daa. terkejut yang amat. siap pekik-pekik. benda pertama yang cross time tu adalah, my daddy. dah dah. full stop. tak nak cita banyak.
So, preparation untuk ke matrikulasi di tinggalkan tergendala begitu sahaja sampailah sekarang. :P

ya. cita cita saya nak jadi doktor. sejak dari saya kecik, tu yang saya tulis kat mana-mana. ingat lagi kat story book, adalah dulu gatal-gatal tulis biodata diri, kat situ irna tulis cita-cita doktor pakar bedah. masa tu umur dalam 7 or 8 tahun gitu. then, bila dah besar sikit, teringin nak jadi lecturer pulak. lecturer bahasa inggeris lah, sebab time tu, minat sangat bahasa inggeris selepas belajar ngan teacher nooranita, teacher ruth ngan teacher roslina masa darjah 4-6. then, bila form 3, bila ada sesuatu terjadi pada saya, minat nak jadi doktor tu ada balik. bila dah selalu sangat ke hospital, minat jadi sangat sangat mendalam. masa tu, siap ngidam ngidam lagi dengan kawan-kawan nak bukak klinik sendiri. konon-konon nak buat macam an-nisa' tuh. tapi kitaorg punya klinik nama al-mar'ah. siap dah bagi nama dan positon masing-masing dah kat situ. yang ingat laa, ten bahagian neuro, mas bahagian farmasi, im dan irna sendiri bahagian sakit puan. tu angan-angan masa dulu lah. bila teringat balik, ye sangat sedih bila tak dapat yang diidamkan.

minat bahagian perubatan ni memang tahap tertinggi. setiap hari ahad, bila beli mingguan malaysia, metro ahad ke, or mana-mana bahagian kat majalah pasal perubatan, mesti siaplah dikerjakan. digunting dan dilekatkan kat buku. dulu, ingat lagi, mak tipu cakap surat khabar yang irna simpan, konon-kononnya mak dah buang, siap nangis nangis lah!

Tapi,
bila rezeki dah takde kat situ, ya, mula-mula cuak gak, yelah benda yang diinginkan tak dapat, kawan-pkawan pon semua dah masuk U semua, course pon best best, jeles tu sikit-sikit adlah, tipu la kalau takde kan. then, bila difirkan balik, dengan kakak-kakak semua ada nasihat,sikit sikit dah mula terima takdir.

KakYong cakap:
takpe lang, mungkin dah kat situ rezeki kaklang. tapi ingatlah, kita kejar jugak apa yang kaklang nak, insyaAllah DR tu kaklang akan dapat. kalau tak dari bidang perubatan, kita dapat dari bidang pendidikan. kita ambik master and PHD eh?

Dan, kaklang kena ingat, result kaklang nak kata cemerlang sangat, takdelah, tapi result tu boleh dibanggakan. dengan keadaan kaklang, kaklang dapat jugak macam tu. kaklang bukan budak tak pandai, cukup pandai. ingat, kalau bukan budak pandai macam kaklang yang tak jadi cikgu, sape lagi? takkan nak suruh budak-budak yang ntah pape tu?rosak la budak budak nanti. jadilah cikgu yang bijak, ilmu ilmu yang dapat dulu, gunakan. jadi cikgu yang bijak dan cerdik.

KakNgah cakap:
Maybe Allah dah tau. kaklang mungkin tak cukup kuat nak jadi doktor, tapi cukup kuat nak berdepan ngan macam macam perangai budak budak yang doktor doktor tak reti nak handle.mungkin kaklang jugak tak cukup kuat dari segi emosi nak layan pesakit yang pelbagai tapi cukup kuat nak tahan emosi layan budak budak yang nak membesar yang kadang kadang menyakitkan hati. mungkin jugak kaklang tak cukup kuat dari segi fizikal nak tahan life doktor yang mencabar tapi mungkin kaklang cukup kuat tahan cabaran dengan budak budak yang lasak fizikalnya. Allah tahu yang terbaik untuk kaklang.

Alhamdullilah, sedikit sebanyak, kata kata diorang amat membantu. mula mula, tak terdaya jugak nak tahan dari menagis, tapi betullah, lepas benda benda macam ni, irna dah jadi lagi kuat dari dulu. mungkin inilah pengajaran yang tersirat yang mungkin nak Allah tunjukkan.

Masa saya dapat dan terima maktab ni, rasa rendah diri tu ada. yelah, kawan kawan semua dah ke universiti. irna maktab je. tapi lepas tuh, irna sedar. lepas maktab irna boleh terus sambung ijazah. tanpa perlu susah susah takut kena campak mana-mana. kalau masuk asasi, matrik,tamhidi or whatsoever tu, chance nak kena campak still ada. yelah, bila dah masuk uni, result spm tu dah takde erti. semua based on result time tu. nak tak nak, kena tip top. kalau tak, ready lah.dengan keadaan sekarang, faham-fahamlah. even masuk U pon, peluang mengganggur tu ada, dpat pulak course yang mungkin sedap telinga mendengar, tapi kerja takde.

Sekarang irna dah back to the cita cita lama dulu, insyaAllah dalam 5 tahun dari sekarang, akan bergelar Teacher.nak jadi cikgu yang baik :)

teringat pulak time zaman sekolah. cikgulah yang paling kita rasakan betul. papehal, mesti cakap,"cikgu kata...". hebat kuasa cikgu kan?
Bila dah nak masuk maktab ni, teringat jugak kat cikgu cikgu sekolah lama dulu. macam macam dah cikgu cikgu buat. kadang kadang konfius, ni cikgu ke kerani? ni cikgu ke doktor? ni cikgu ke pembantu am sekolah? yelah, semua cikgu buat. kerja kerja pejabat pon kadang kadang cikgu kena buat, budak sakit kat sekolah cikgu yang jaga, benda benda rosak, walhal meja budak budak nak exam pon cikgu yang angkatkan. masa dulu, mungkin kita tak sedar apa yang cikgu buat kat kita.kan?

Saya seorang pendidik!

Semoga inilah jalan yang terbaik, Buat kawan-kawan yang masih mengejar cita cita, teruskan! good luck and all the best! :)



Tuesday, May 10, 2011

Barang untuk diPACK!

Posted by irnasofia at 1:14 PM 3 comments Links to this post
Assalamualaikum and good day fellas! :)

Rata rata lepasan SPM 2010 sudah ditawarkan dengan tawaran-tawaran tak kira dari program matrikulasi, asasi, foundation, tahmidi dan lain lain. Dan kebanyakan mereka akan memulakan pengajian pada lewat bulan Mei atau awal bulan Jun. Tak kurang jugak yang menunngu tawaran dari maktab. Pilihlah yang terbaik :) *cakap mcam pro,haha*

so, hari ni terasa nk post pasal barang yang kena bawak kat sana nanti. well, preparelah awal2 ye!nanti takdelah kalut sangat nanti.ni mostly dari carian google,Nadia Amran dan sumber sumber yang boleh dipercayai :)

List untuk barang-barang tersebut adalah seperti berikut ;
1. baju kurung
ni adalah untuk pompuan. well, formal attire untuk pompuan yang paling bersopan. bagi lelaki lak, jangan nk gi kelas pakai baju melayu plak. for boys, baju kemeja

2. Blouse - untuk pompuan jugak. bajet2 buat jalan2 nnti.

3. Seluar - suka hati la nk bawak seluar pape pon. shorts, slack. tapi untuk sukan bawalah tracksuit ye.

4. tudung dan skarf - common colours adalah seperti hitam, putih, biru, hijau, oren. kalau agak2 nak bukak butik pon boleh :)

5. kasut - untuk ke kelas. sebaiknya kasut yang bertutup. heels? suka hati lah. kalau jatuh, sila bangun sendiri. sebab irna pon insyaAllah ke matrik, matrik mengkhaskan untuk pelajarnya pkai kasut bertutup. IPTA lain, irna tak tahuuu~

- kasut sukan jugak. ni untuk riadah nanti.
-stokin dan sarung kaki

6. selipar jepun - untuk ke tandas nanti.


7. Barang mandian - shampoo, sabun (baik pakai shower gel, takde la leceh sangat), berus and ubat gigi pencuci muka , toner, moisturizer, blablabla

8. Alat kebersihan diri - Pengetip kuku, bedak, deodaran, lipbalm

9. barang basuh baju - sabun basuh baju, berus, bleach. baldi and raga(buat letak barang mandian)

10. kain basahan

11. iron - taktau la samada tempat korang beljar tu boleh bawak ke tak iron ni

12. Al-Quran dan mathurat- penting.sangat penting. sumber kekuatan dalaman

13. kelngkapan solat -sejadah dan kain sembahyang

14. beg- untuk ke kelas. suka hati la nak yang camne, jangan bawak luggage suda!

15. Alat menyentap - mug, pinggan , sudu, tupperware, instant snacks macam biskut and roti, 3 in 1 instant drinks. takut2 lapar and malas nk turun kafe.

16. Alat electronic - handphone dan chargernya, camera , lappy

17. komik dan buku2 lain - untuk hilangkan stress.

18. jubah dan sweater

19. dictionary

20. sewing kit - untuk jahit pape yang koyak

21. ubat ubatan - untuk yang memerlukan. biasa bawaklah panadol, ointment, ubat selsema (
22. lampu suluh - untuk prepare kalau blackout

23. kain buruk - buat lap habuk etc

24. sapu tgn - takut-takut kena cold. :)

25. brooch - untuk yang bertudung

26. Alat tulis- buku nota (buat tulis hutang), college pad, calculator etc.
 
27. gambar- gambar ni bawak la gambar family and kawan2. bak kata Nadia Amran sangat diperlukan ketika rindu datang menjelma.
setakat ni tu je yang termampu dan rasa2nya penting setakat ni.yang lain lain tu, tambah la sesedap rasa ye.


bagi menkome2 yang dah biasa tinggal hostel, benda ni dah tak jadi masalah dah.

p/s: macam la ready sangat nk tinggalkan family! huuuuu~


fellas, selamat berPacking ye!

Thursday, April 21, 2011

She was

Posted by irnasofia at 9:50 PM 2 comments Links to this post
Her schooldays just as fun as everybody else, but in her laughter, there was something that she held. And it happens three years ago, when she met the white coat for the physical examination. After complaints of discomfort of her chest, and that old man told her that her thoughts were true. And, she had it. She never thought that she would have to suffer from this. All she did was crying and sobbing, blaming herself from this fate. She didn’t think that someone cheeky like her had this, and surely it would be a problem yet trouble for her. But one day, after months of gloomy she told someone. And that person told her everything she never heard. God loves her! That’s why she was given this opportunity to grief, to be listening by her God. Her God needs her to hear her plea, to hear her sobbing. From that day onwards, she becomes bold. She promised herself that she had to be strong, because she had her family that was longing for her, hoping and praying for her. She shouldn’t be this weak, that wasn’t her. After that, all those physick wasn’t a problem for her. Thousand of tablets were consumed, because she wanted to be like she was, before she had this. And, in a week, there would be a day or more she had to skipped the school, it’s not what she really like. She had to met the white coat, listening to him and that’s hurts her. And the rumors in her class, begins chattering about her missing in class, about her paleness, about the tablets. She didn’t even know that her classmates had their eyes on her. She never knew that her teacher was watching her far. She never knew about it. She pretended to be fresh, but she can’t fool people around her.

Days and days had passed, her routine on that big purple building, a building that was built for someone who had the same reasons as her, and every single week, she had to be there, with the water to flow, and the sisters had to take care of her. She had to be there, and whenever she was, the next morning that she knew, she had to attend the school the very first morning. Although she not so in pink, but she had to do it, for her future, she didn’t want this routine would be the reason why she was left behind in her studies. Sometimes, when she really can’t get up from bed, that’s the only reason why she didn’t attend the schooldays. Her friends were asking, but she never had the truth. It’s not that she didn’t want to tell anyone, but she didn’t want this thing would sadden all their friends. And she really couldn’t have the face when they’ll knew about this. She can’t. And she holds it. Just for herself.

And she knew that she had to make something to getting better, something that could relieve her from this routine and stuffs. And had to do it, but she didn’t think she’ll make it, she hold it, waited for the next few month, it should be in the month of June at it should be done in that short date. She won’t, she won’t listen to the white coat. She waited, and have her daily routine as always, but it came and disturbing her daily life. Even a walk would be hard for her, and taking stairs would be a major problem to her, she was in deep vain. But she had to face it; otherwise she would lying on the ground whenever it came.

Time passes, in the first January, she had it. Only God knew how frightened she was. After 4 hours in the battle, she out from the cozy blue room, being pushed while all the wires when on her. She didn’t even breathe on her own, but the next few hours, she woke up. She’s so grateful to be back. And Alhamdullilah, everything runs smoothly. Only tears of relieve that the only thing she knew at that time.

Up till today, she still went to that purple building, and still had the smile on her face, as she always had.

Saturday, April 9, 2011

Psikologi Tahap Tertinggi

Posted by irnasofia at 7:18 PM 2 comments Links to this post

salam.
i'd stalking on the Nadia Amran's blog and i found this test.
i did this test and here the result goes. :)

Disorder

Rating

Information

Paranoid:

Low

more info | forum

Schizoid:

Low

more info | forum

Schizotypal:

Low

more info | forum

Antisocial:

Low

more info | forum

Borderline:

Low

more info | forum

Histrionic:

High

more info | forum

Narcissistic:

Moderate

more info | forum

Avoidant:

Moderate

more info | forum

Dependent:

High

more info | forum

Obsessive-Compulsive:

High

Paranoid: Paranoid personality disorder is a psychiatric diagnosis characterized by paranoia and a pervasive, long-standing suspiciousness and generalized mistrust of others.

Those with the condition are hypersensitive, are easily slighted, and habitually relate to the world by vigilant scanning of the environment for clues or suggestions to validate their prejudicial ideas or biases. Paranoid individuals are eager observers. They think they are in danger and look for signs and threats of that danger, disregarding any facts. ( Waldinger, 1997). They tend to be guarded and suspicious and have quite constricted emotional lives. Their incapacity for meaningful emotional involvement and the general pattern of isolated withdrawal often lend a quality of schizoid isolation to their life experience.[1]

Gejala

Beberapa gejala yang ditunjukan dalam gangguan kepribadian paranoid antara lain adalah:

1. Kecurigaan yang sangat berlebihan.

2. Meyakini akan adanya motif-motif tersembunyi dari orang lain.

3. Merasa akan dimanfaatkan atau dikhianati oleh orang lain.

4. Ketidakmampuan dalam melakukan kerjasama dengan orang lain.

5. Isolasi sosial.

6. Gambaran yang buruk mengenai diri sendiri.

7. Sikap tidak terpengaruh.

8. Rasa permusuhan.

9. Secara terus menerus menanggung dendam yaitu dengan tidak memaafkan kerugian, cedera atau kelalaian.

10. Merasakan serangan terhadap karakter atau reputasinya yang tidak tampak bagi orang lain dan dengan cepat bereaksi secara marah dan balas menyerang.

11. Enggan untuk menceritakan rahasia orang lain karena rasa takut yang tidak perlu bahwa informasi akan digunakan secara jahat untuk melawan dirinya.

12. Kurang memiliki rasa humor.

CONCLUSION: memandangkan mine punya result di atas menunjukkan tahap low, saya tak paranoid okay! Tapi kadang kadang ye kot, lebih-lebih lagi yang NO 2 tuh. Hoho. Kadang kadang laaa~ I suka orang yang santai okay!

Schizoid:

Penderita kepribadian ini adalah tertutup, mengucilkan diri dan menyendiri. Mereka secara emosi dingin dan menjauh kehidupan sosial.

Mereka seringkali tertarik pada pemikiran dan perasaan mereka sendiri dan takut berhubungan secara intim dan dekat dengan orang lain.

Mereka bicara sedikit, sering melamun, dan lebih suka membicarakan teori ketimbang melakukan aksi.

CONCLUSION: saya tak suka bersendiri. Kadang-kadang, ya I need spaces for myself, t upon tak sampai pon sejam. Lagipun I love making new friends, memang obviously la result shows camtuh. J

Schizotypal:

Penderita gangguan ini sama seperti penderita kepribadian skizoid, secara sosial dan emosi memisahkan diri. Ditambah, mereka berkomunikasi, merasa, dan berpikir yang aneh.

Sementara itu keanehan tersebut mirip dengan penderita skizoprenia, dan kadang-kadang kepribadian ini ditemukan pada penderita skizoprenia. Sebelum mereka sakit. Beberapa penderita menunjukkan tanda berupa pemikiran magis- berkeyakinan bahwa aksi tertentu dapat mengontrol sesuatu yang jelas-jelas tidak ada hubungannya.

Sebagai contoh, penderita mungkin percaya bahwa nasib jelek akan benar-benar terjadi jika mereka berjalan di bawah tangga atau dia dapat menyebabkan bahaya bagi orang lain dengan berpikir untuk marah. Penderita gangguan ini mungkin juga memiliki pemikiran paranoid.

CONCLUSION: sah sah dah tak de bende ni sebab result shown low on the paranoid n schizoid. Bahaya bende neh, boleh bunuh orang woo! Ni la yang menyebabkan orang bunuh orang konon konon ade kuasa suh dia buat camtuh. Ni la yang terjadi kat seorang bapak yang penggal kepala anaknya kat sungai keladi dulu. Seram!

Borderline:

Penderita dengan kepribadian ini, seringkali wanita, tidak stabil pada kesan dirinya, suasana hatinya, perilakunya atau hubungan interpersonalnya (yang seringkali heboh dan hebat). Kepribadian ini menjadi jelas terlihat pada usia dewasa muda, tetapi biasanya hilang seiring bertambah umur. Orang dengan kepribadian ini seringkali kehilangan perhatian yang cukup sewaktu masa kanak-kanak, sehingga mereka merasa kosong, marah, dan membutuhkan pengasuhan. Ketika seorang dengan kepribadian ini merasa butuh perhatian, mereka tampak kesepian dan seperti terlantar, sering minta bantuan untuk depresinya, melecehkan, gangguan makan, dan habis dianiaya. Namun demikian, ketika mereka takut ditinggalkan oleh orang yang perhatian, suasana hatinya berubah secara dramatis. Mereka seringkali menunjukkan marah yang tidak tepat dan hebat, diiringi dengan perubahan ekstrim dalam cara pandang mereka terhadap dunia, diri sendiri, dan orang lain berubah dari hitam menjadi putih, benci jadi cinta, atau berubah sikap jadi baik tetapi tidak pernah bersikap netral. Orang dengan kepribadian ini yang merasa ditinggalkan dan kesepian mungkin heran apakah mereka benar-benar ada (sehingga mereka merasa tidak nyata). Mereka dapat menjadi benar-benar impulsif, terlibat perzinahan secara sembarangan atau pelecehan diri. Terkadang mereka begitu jauh dengan kenyataan dimana mereka memiliki episode singkat berpikir psikotik, paranoid dan halusinasi. Orang dengan kepribadian ini biasanya diketahui oleh dokter yang merawatnya pertama kali, lalu mereka cencerung mengunjungi dokter secara teratur sesuai dengan pengobatan yang direkomendasikan. Gangguan kepribadian ini juga merupakan gangguan kepribadian umum yang diobati oleh psikiater karena orang dengan gangguan ini mencari perawatan untuk dirinya.

CONCLUSION: saya pun tak paham apa maksudnya. Tapi mcam kurang kasih sayang kot, so bila tak cukup kasih sayang biasanya dari kecik, jadi macam nil ah. Well, saya penuh kasih sayang okay! That’s why low dlm neh.muahahaha~


Histrionic:

Penderita kepribadian ini mencari perhatian dengan mencolok dan berprilaku dengan dramatis. Sikap ekspresif yang mereka jalani begitu mudah terjadi tetapi seringkali tampak dibuat-buat, kekanakan, dan berusaha menimbulkan rasa simpati atau perhatian (seringkali secara erotis atau seksual) dari orang lain.

Penderita gangguan ini cenderung bertingkah provokatif secara seksual atau menjadikan hubungan nonseksual menjadi seksual. Mereka mungkin sebenarnya tidak ingin melakukan hubungan seksual; tetapi tingkah laku mereka yang menggoda sering menutupi keinginan untuk terikat dan terlindungi.

Beberapa penderita juga bersedih tanpa alasan dan membesar-besarkan masalah fisik mereka untuk mendapatkan perhatian yang mereka butuhkan.

CONCLUSION: emm, no comment. Ntah, orang kata saya mcam budak budak, saya rasa saya biasa-biasa je. Dapatkan perhatian? What theeeee~~~~

Narcissistic: memberi definisi dari narcissistic personality disorder (NPD/Penyakit kepribadian Narsisistik) sebagai “sebuah pola penyebaran perasaan hebat (dalam khayalan atau tingkah laku), kebutuhan utk dikagumi atau dipuja-puja dan kurangnya empati, biasanya dimulai dari awal masa dewasa dan ada dalam konteks bermacam2.” (reference 80, p. 61)

CONCLUSION: ni macam perasan bagus la jgak, well self esteem tinggi nk buat macam mna.hahaha. tapi naseb baek tahap moderate je, so takde la perasan bagus sgt kan? Lagipun tak salah kot perasan bagus ni, (sikit sikit boleh la) boleh la kita motivate sikit diri tuh, takde la kat takuk yg sama je kan?


Obsessive Compulsive Disorder (OCD):
merupakan penyakit yang menyerang mental yang ditandai dengan ciri-ciri melakukan berpikir berulang-ulang dan melakukan perbuatan yang berulang-ulang.
Sebagai contoh, seseorang yang selalu berpikir bahea kompor di rumah belum dimatikan padahal dia sudah mematikannya. Dalam acara Oprah Winfrey Show ada beberapa contoh kasus yang bias dibilang parah. Bagaimana tidak? Karena orang tersebut bahkan takut buang air di closed, dan dia memilih buang air di kebun rumahnya.
Oke, biar lebih tahu kita akan bahas mulai dari gejala OCD hingga treatment yang cocok.
Gejala

Ada beberapa gejala yang sering muncul pada penderita OCD:

  • Melakukan tindakan yang berulang-ulang,hal ini dapat kita lihat ketka seorang OCD mencuci tangan berkali-kali, membasuh kaki berkali kali dan sebagainya.
  • Selalu resah, Penderita OCD tidak dapat lepas dari resah. Ada saja pikiran negative atau jangan-jangan. Sebagai contoh, ketika penderita OCD pergi keluar rumah mereka akan berpikir jangan-jangan kompor belum dimatikan. Jangan-jangan kunci pintu ketinggalan di gagang pintu,dsb.
  • Melakukan ritual-ritual yang aneh, Dalam film Aviator si Howard (penderita OCD) melakukan ritual dengan membakar seluruh bajunya dan menuangkan air seninya ke dalam botol lalu dikumpulkan.
  • Suka dengan benda-benda simetris
  • bimbang perihal kuman dan bakteri

CONCLUSION: ye ke? Ntah laa, takde la thap kronik camtuh, sometimes je kot. Kalau iron bju, iron sampai puas hati, kalau basuh pinggan mesti tgk betul2 sampai 2 kali. Tu je kot. Takde la kronik semacam. N for sure takde la sampai buat ritual-ritual pelik macam yg disebut kat atas.


yang borderline uh tak jumpa mksudnya.hahaha. well, so far i'm mentally healthy okay!

-soronok gak buat bende2 macam ni kadang-kadang-

Thursday, March 24, 2011

Itu Saje.

Posted by irnasofia at 10:38 PM 2 comments Links to this post
Happy day and Assalamualaikum.

baru dapat result spm. walaupun tak seindah yang diimpikan, tapi Alhamdullilah tu yang saya mampu. yang mampu saya lakukan sedaya upaya saya.

to be honest, ye. i was dissapointed.really do. and the first thing i'd do was smiling, and then i'd hold it, trying not to cry in the hall. but, my tears still drop, with someone.

p/s: kalau rasa entry ni tak best. sila click petak merah yg ade X mark tu ye.

mak, ayah.
maaf kaklang tak mmpu nak bg apa yang mak dan ayah nak.tak mampu nk beri kegembiraan buat mak.tak mampu nk bagi mak rasa bangga dengan keputusan kaklang, tak mampu nk bg mak dan ayah peluk kaklang kuat-kuat.
mak, ayah.
kaklang tahu, kaklang dah hampakan mak dan ayah.

to abglong dan abgngah.
boleh simpan duit untuk kaklang, yang konon kononnya nak buat kenduri lepas result nanti.:(

to kakngah dan kakyong
thanks you girls, korang memang the best laaa. walaupun saya down sgt2 masa kakngah dan kakyong call, tapi dalam down tu, sempat jgak saya senyum dgr korang buat kelakar.thanks sgt.

to abgteh and abgchik,
my abangs, maaf la deh.setakat tu jahh hok mampu.abgteh, tahu abgteh nalim maso result kaklang.sorry again.
abgchik, yea, saya dah selamatkan duit awak. chik, takpo, insyaAllah, kaklang cari jgak jale bia mak dan ayah boleh bangga dengan kaklang. i'll take yr advices.

to kakak, apang, amin, ecah.
maaf la belako.
kakak, maaf kaklang buat kakak susah sebab kaklang. tak dop niat pon nak susahkan dan menyerabutkan kakak. kaklang pon tak sey gini.sorry sgt.
belajar la molep. jgn jadi supo kaklang.

apang,
please. buat baik2 nnti SPM. tolong, banggakan mak dan ayah and all our siblings.

amin dan ecah,
2 lagi hopes mak dan ayah.belaja molep-molep. ecah, 5A please, untuk UPSR nanti. ubatkan hati mak dan ayah.

conclusion, maaf sgt2 untuk semuanya. maaf, kaklang tak boleh nak bg apa yg semua nak. kaklang tahu, semua letak harapan ko kaklang, and i crushed it in a day.

takpe, life must go on. tapi still terdetik dalam hati, kalaulah macam tu, kalaulah macam ni. best kan dapat A bnyak-bnyak, nak isi application form pon senang je. tapi takpe, I know, Allah got much better plan for me. mungkin bukan sekarang, tapi esok, lusa. sape tahu?

kakyong cakap, mak cakap,
takpe,mungkin takde rezeki. mungkin tu rezeki dia.

ye, mungkin rezeki dia, walaupun kitaorg buat benda semuanya sama-sama, tapi mungkin rezeki dia. takpe. saya gembira, untuk dia.

-ada jgak dalam hati terdetik, "kalaulah dulu-dulu saya belajar betul betul". tiba-tiba plak teringat lagu tu,
" loni hatiku sesal kerna dulu tok ngaji"
boleh tak deletekan perkataan kalau tu dari kepala saya???
-

Oh my dear HEART,
Just accept what GOD had decided on you. Allah had a better plan for you.

mak,
sorry sgt.kaklang tak boleh nak cakap kat mak depan-depan, kaklang cuma boleh tulis kat sini je, maafla kaklang tak pandai nak berkata-kata, tapi ni je yang mampu kaklang buat.

hari result, sesungguhnya saya tak boleh langsung tengok muka mak, sedih sangat.

ayah,

maaf.sebab degil.


"GRIEVE NOT,ALLAH IS WITH US"- AT-TAUBAH 40

"TURN TO ALLAH OH BELIEVERS,EVERYONE OF YOU. SO THAT YOU MAY BE SUCCESSFUL"- AN-NUR 31

As long as Allah by my side, I can do EVERYTHING!

Saturday, March 5, 2011

Well, people!

Posted by irnasofia at 11:39 PM 7 comments Links to this post
Good day, people!

i'm in a such BIG dilemma, see my capitals? ohh my, what should do. i never been in this situation before, moreover, it's more about my daily stuff. I don't really sure, it's common in teens like me, in words, who was before, stick to that and now changing because of time. i don't really sure it does.

let's make it clear, okay, well, as you may know my background and stuff, i was studied in well known high school that loaded with people who wearing that "tudung labuh", "jubah" and all those stuffs.and all those stuff really make me think, since i was in high school. can i stick to what i'm wearing all day long just like i did before? can i hold my ears listening about other sharp words on teens like me wearing that ''old fashioned" style? can i ignore people call that would someday call me makcik because i'm wearing it? and, since tody i still thinking and kept wondering if i can really do that.

you know what, i really admire teens, mostly in early 20s ( do we call them TEENS?)wearing tudung labuh rather than choosing tudung ariani or tudung bawal or even selendang in their daily outfits.but, I can't. i don't even know why. i really wanted to wear that, but i don't know, i'm choosing ariani or tudung bawal more than tudung labuh. i'd tried shawl( not that short one!) and i felt okay with it. i'm still wearing tudung labuh, but on when i'm going to school, to be honest, when i'm in Johore, i felt very comfortable wearing tudung ariani with jeans because i thought that no one's that i know was here! i can't stand people looking at me up to toes, beause i'm wearing tudung ariani or tudung bawal when i'm in KB.in johore, no one really cares what i'm wearing!

tell you what, there was a day when i was shopping with my mum at KB in early Feb, i met a few juniors of mine, they saw me, and giving a look that i would still remember clearly till now when they saw me wearing a tudung ariani. is it a crime wearing it? i'm not wearing anything that look like something in plastic bags, not that tight cloth, not that fishing net tudung. i'm just wearing a long purple Tee(people call in busana muslimah) with jeans and it's obviously not tight at all and simple black ariani tudung.i'm asking again, is it a crime?

okay, I'm a prefect that should be perfect, but i'm believing in persistent. i was been taught since i was little, to be persistent in everything i do. yeah, people change, and should change to become better, but i don't want to be a person that wasn't me. i don't say that when i'm wearing tudung labuh wasn't my style or whatsoever, but i want a persistence. insyaAllah, i would wear it someday,and would stick to that.wearing tudung labuh wasn't a style but a responsible, a big dependant to people that shows the beauty of islam, i don't want to be the one who ruined it and to that point, i'm still upgrading myself to be the one that can be an example to others.And Alhamdullilah, i'm still wearing socks,an inner when i'm wearing tudung that a little bit "jarang", not that S Ariani and still cover my chest.

I believe,
" just wore anything, as long it obeys the syariah"

and people,
"please, put me in your shoes and don't give me that looks"


you can click here, for more :)

Wednesday, March 2, 2011

Tell You No More

Posted by irnasofia at 11:09 PM 0 comments Links to this post
Tell You No More
By: irnasofia


i throw more pebbles,

and watch it drops,
the punt that i ride,
slowly follows the tarn,
i paddled strenuously,
but I'm a puny, a truism
walk in a straight line,
but sometimes i veer,
I'm an inane, an earnest
the voices roamed,
and I'm still here
paddled.

They tittered, and I'm giggled,
but in my laughs, i indisposed
they won't know, and never wanted to
I'd tried,
but then i budged.
In an audible language,
I stared,
room with empty air, but full of hopes,
my heart concealed and I'm withered,
she does,plays with my hair,
crooning and kiss my skin,
reluctantly I spoke and gave her,
my bogus looks,
and gave her a decent hold,
"I'm fine, don't you worry!"


sentimental value. :)

Saturday, February 26, 2011

utusan pendek :P

Posted by irnasofia at 11:31 PM 0 comments Links to this post

salam

i'm 18! ohh Gosh! i'm officially 18 at 1.15pm 25th february 2011!

walaupun sambut birthday dalam demam, tapi still happy! well, i kinda of sad, because thinking that i got a year older than before, but, that's life!

banyak sgt benda yang berlaku dalam 17 tahun hidup kat dunia neh. dari mula-mula belajar nak kenal dunia, sampai sekarang masih jgak tak paham apekah fungsi dunia. dari mula bertatih smapia dah pandai berlari, tapi tak berlari sebab penat.hahaha. dari mula-mula kenal sapa kawan sapa lawan dan sampai sekarang tak lawan lawan.

yea, semua tu berlaku ada sebab sendiri. bila dah teruji, barulah tahu semua benda tu semua.

macam yam cakap, saya kena thank my mum, sebab semua neh

dear my mummy,
thanks for all those love i'd received, you never failed ! love ya.
sedapp makan mak suap :P
bila sakit ade orang jaga.
bila mintak macam macam pon selalunya akan dipenuhi.
bia pun kadang kadang irna degil, irna tau dia sayang irna :P
mak, maafkan klang eh. semua salah silap kaklang dari mula mula mak keluarkan kaklang dari rahim mak, dari mula mula kaklang belajar berjalan, dari mula mula mak ajar kaklang tentang dunia neh.mak jgak ajar klang rasa sedih, sakit,pedih, perit, dan segalanya.

ilmu tak formal mak jgak ade kaklang celup sikit sikit, ilmu tahap tertinggi membebel, ilmu menjahit, memasak, mengait, menanam.semuanya, mak lah yang terbaekkk!

mak jugak ajar kaklang sabar. dan itulah yang kak lang tengah usahakan.sabar. ujian yg paling susah, sabar.:)


she's my best! and always be my best!



kawan kawan yg saya kenal,
thnks jgak.ingat jagk birthday kawe nehh.heeee~~
love you, girls!

girfriends, jom hangout?


takde idea nak tulis.mood tak elok.

Monday, February 21, 2011

Don't need it

Posted by irnasofia at 3:42 PM 0 comments Links to this post
Don't need it
written by:irnasofia


I don't need it,
If I can't have it,
I don't need it,
If you can't give it,
I don't need it,
even if my heart did,
I don't need it,
cause i'm already enough with it,
I don't need it,
since i'm sick of it,
I don't need it,
please understand me,
I don't need it,
begging you,
I don't need it,
If you didn't really care about it,
I don't it,
Don't put me in this,
I don't need it,
Oh please!
I don't need it

Tuesday, February 15, 2011

Bukan Masanya

Posted by irnasofia at 11:02 PM 2 comments Links to this post
salam

bukan masanya, bukan masanya.
irna, sabar.

i don't know why i'm feeling this. TQ

terima kasih sangat kat sape-sape yang buat macam ni.

ingat bila masing-masing dah besar, makin rapat.
tapi, bila dah besar, masing-masing buat hal sendiri.
dulu lain, sekarang lagi lain.

kadang-kadang tertanya jugak, mana janji dulu?mana kata-kata dulu?

saya tunggu.dan tunggu.akhirnya apa yang saya dapat?


terima kasih, sangat.
SANGAT!



karnival U tu memualkan saya.dah TAWAR HATI.

Tuesday, February 8, 2011

The Splendid Schooldays:Chapter 2 [ nasi lemak-kutu ]

Posted by irnasofia at 12:22 AM 4 comments Links to this post
salam.

welcome back, people!

versi terbaru, versi Nadia Amran (nama glemer kat fb)

nadia amran, kitaorang panggil im je kat dia.senang,pendek ringkas, padat.sesuai sangat ngan karakter dia, yang agak sempoi. dia neh, leader group CBT tuh, konklusi, dia "palo pengat".papehal mesti kena rujuk dia, tapi kekadang, kena reject gak, katanya untuk mengelakkan masalah yg akan datang.

irna start kenal im neh, masa form 1.time tu, sekelas ngan dia, budaknya SANGAT la pasif.time naif dulu-dule.jalan pun tunduk je.tapi kejap je la.tak lama.time form 1, semua pon baik tahap gaban.rasa-rasa yang kasi panggilan "IM" uh anis.dia lah, sebab katanya susah nak sebut nama dia.

im neh, cbt biasanya takut ngan dia.biasalah, dia kan garang! maunya tak takot diorang! im, sebenarnya kitaorang tak takut pon, tipu-tipu je takut.haha. irna tak pernah kot kena tengking ngan dia, sape takot sape neh?haha.i tak buat pasal kot ngan im neh.

ohhh, lupa.im, kalau nak nak tegur dia pagi-pagi, baik tak payah, muka dia kalau first datang sekolah, sangat garang ma! dia ngantuk kot.tapi memang, biasanya dia akan tido kejap sebelum kelas start.tu pon, kalau homework takde la.lepas tuh, dia akan kumpulkan kitaorang gna aura dia kat bawah tngga kelas 5sc3. syokk bangat masa tuh! bergossip, gelak-gelak!

im jgak, selalu jgak belikan kitaorang nasi pagi-pagi.kadang-kadang kuih.paling best, dia belanja laa! selalu jgak dia belanja nasik pagi,sebab tuh, kawan-kawan dia comel-comel.haha.kuih yang dia selalu beli biasanya apam balik ngan popcorn.kitaorang kan orang puteh, makan popcorn la pagi-pagi! im ckap, dia tak leh hidup takde nasik.

selalu jgak im bawak bekal kat sekolah.kitairang suka makan nasi lemak ala terengganu dia uh.best.lepas neh, mesti rindu gila nak makan nasi lemak uh.dia selalu jgak masak, she's a good cook.biase, kalau irna ckap pasal bab-bab masak, dengan dia ah.ingat lagi, dia bawak cupcakes blueberry yg dia bake sendiri kat sekolah.sedappp!! im, buat lagi eh! :)))

im neh, dia addicted main game kat facebook.kalau kat sekolah dulu, dia mesti cakap pasal baking life.ade jgak classmate ingat dia betul-betul bake kek dulu. biasanya, dia gelak jep.sekarang neh, dia tgah syokk main it girl plak.siap tukar-tukar pasangan segala.

im neh, dia selalu jgak buat kelakar, seronok bila dia ada.dia lebih kurang sama ngan balqis, time exam.kadang-kadang cakap banyak, kadang-kadang senyap (study).biase, marks dia mesti score.:))

banyak kenangan ngan im.masa kelas tambahan dalam kelas tc hariza.dalam lab.ohhh!

im, kalu dalam lab, dia secara tak sedarr akan bertindak sebagai leader, she's born to be a leader kot.bagus jgak, sebab kalau takde dia, huru hara la nanti.

dia kadang-kadang kuat jgak mengomel.membebel sebab kitaorang lambat bayar kutu.hehe.ehh, rindu ah nak main kutu, pahtu tgok purse pooh yg im letak duit kutu uh!

im,
thanks sebab belanja nasik eh.lepas neh dah xde dah nasik pagi-pagi.nasik kerabu yang best tu.lepas neh, im mesti dah boleh makan nasi lemak im dengan senang hati sebab kitaorang dah tak kidnap nasi im lagi.lepas neh, mesti im dah jadi ayu sebab dah tak boleh tengking kitaorang lagi. lepas neh mesti im tak yah suruh kitaorang senyap time azan dah. im jgak dah tak perlu susah-susah ambk order pergi beli lunch untuk kitaorang,kan? im jgak dah tak payah membebel kalau kitaorg dah tak bayar kutu. :(

rindu bangat dengan semua neh!

kenape tiba-tiba i rasa nak nanges.dua post dah macam neh.kering la air mata i macam neh, ada lagi 5 orang.adoii!

Wednesday, February 2, 2011

Silence

Posted by irnasofia at 10:44 PM 0 comments Links to this post
The Splendid Schooldays kena stop kejap.gatai nak post poem neh.

actually, i just found this poem, in my chemistry book.i think i wrote it in the class.and, i don't even know why i'm writing it, maybe the boredom killing me at that time.haha.and here it is:

Silence
written by:irnasofia

silence,
alone
is better,
without ado to think,
without heart to hurt,
i listen to everyone
even if it sometimes hurt
it does mine,
but i won't let yours
just give me that,
i strongly keep it bold,
although i sometimes down,
but i have something to hold,
don't make me suffer like this,
like you always do.

aware with your words,
it hurts more than a knife do,
aware with your talks,
it strikes more than a lightning do.


nb:poem.poem.i love poem.:))

Sunday, January 23, 2011

The Splendid Schooldays: Chap 1 [kerepek-tiket-math]

Posted by irnasofia at 4:29 PM 0 comments Links to this post

salam.

cakap pasal sekolah, mesti teringatkan suasana best ngan kawan-kawan.sagt seronok bergelak ketawa macam xde hari esok.haha :P

cakap pasal kawan, irna ada banyak [org gna banyak k ramai eh? :P] kawan.and yang paling-paling rapat semestinya cbt,group yg tak sengaja ditubuhkan lepas kitaorang join syifa'O9 dulo-dulo.time muda belia dulu-dulu.ahli rasmi 8,tambah ahli tak rasmi mekyu.

memang kitaorg rapat, sgt rapat.everthing mesti sekali.and in this post, i'll storie-morie pasal one of the member.others, tunggu lah deh. :D

em,first nak story pasal nik balqis.

dia budak kelas sebelah.suka gelak macam kuda [no offense eh] tapi time dia gelak,i like!irna dah kenal dia time stndard four time sekolah kat islah dulu-dulu.sekelas rasanya.tak engat.time irna ingat, first-first jumpa dia dulo, time dia darjah tiga, dia budak kelas sebelah gak.3 Delima.dia kawan ngan best friend irna dulu, mira.dulu, masa tak kenal, tak heran pon ngan dia.biasalah time uh, mana pernah cakap, senyum pon tak.i kan sombong sket.haha

bynyak benda mengingatkan irna kat balqis.kalau dalm cbt dia uh die hard fan korean boys.sebut jep mana-mana korean boys yg hensem, dia pasti tau.mengatai.haha.irna pon start belajar tgk benda-benda berfaedah pasal korean drama etc neh ngan dia ah.msa form 3.time uh tgh hangat lagu sorry sorry suJu.

lagi satu, dia budak bijak.[i'll call her mekqis].time form 5 dulu, dia mengemparkan kitaorg bgan markah highest addmet bulan mac dalam tingkatan.sampaiu sekarang, irna tak percaya :O.

balqis neh, dia selalu kena buli ngan im, mekten n sometimes irna sendiri.nak kata dia tu lurus bendul, tak jugak, tapi agak senang kena tipu sket.kitaorg suka usik dia sebab dia kadang-kadang buat-buat mcm tak kesah, tapi tak.lagi satu, dia jalan lambat.lenggang-lenmggang kankong.selalu kena tinggl kat belakang.kadang-kadang geram jgak, tapi bialah, dia tgh ayu uh.:P

teringat time rehat.selalu dia rehat mesti beli air c2 kaler merah.kalau time form 4 , kitaorg menggila makan 'lipas'.tapi sejak dah tua, kitaorg makn kerepek jep.irna tak selalu sgt beli kerepek, tapi suka kidnap balqis punya kerepek.syokk! mkan sampai habes.haha.balqis jgak suka sgt mkn kerepok keping.kadang-kadang tak paham,apa la yg best sgt pasal kerepok uh.tapi balqis kan, dia unik. :)

time exam, dia lah org yg paling senang hati.time exam dialah yg plaing bnyak ckap.sebenarny, balqis tak lah byk ckap sgt dgn org lain,tapi dgn kitaorg, dialah mulut yg nak kena tampal dgn gan UHU uh.haha.

ohh lupa.dalam group cbt dialah budak yang paling jarang makan nasik.dia lebih suka makan goreng pisang,kerepok,jambu batu etc masa lunch.jaga body la kot, patotlah kecik.haha.

irna takkan lupa jasa budi makcik neh.ajar math,addmath kat irna.i kan bengap sket ngan nombor-nombor neh.

wahh.rindu bngat sma mekqis!rindu nak tgk dia datang sekolah pakai beg merah dia uh.rindu time exam buleh makan biskut paket mekqis uh.rindu nak dgr suara mengancam balqis.rindu nak tgk tgn kecik molek balqis uh.rindu nak dgr qis gelak.rindu nak dgr qis ngepek.rindu nak duduk-duduk gosip ngan qis.rindu nak kidnap kerepek qis.rindu nak singlap air c2 qis.rindu nak tgk tagn kecik qis tekan calculator.rindu nak tgk qis tido kat kelas.rindu nak beli tiket, topup kat tingkap kelas sc3 ngan qis.rindu nak tgk qis mkn kerepok keping.rindu nak gi koop ngan qis.sebenranya saya rindu qis.ahaks.ter-jiwang lah.tapi betulsemua benda uh dah tak boleh buat dah, mungkin boleh tapi dalam suasana yang dah berbeza dah.

qis, thnks for always brightens my day.:D

walaupun awak kecik, tapi awak BESAR kat mata saya.:D 

 

rain drops. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review