Saturday, October 12, 2013

Q2: How Have You Changed in The Past 2 Years ?

Posted by irnasofia at 1:00 PM
Assalamualaikum.

"How Have You Changed in The Past 2 Years ?"

2 tahun ? lama tu. 2011 lah kan. when i was 18. banyak..time tu baru belajar duduk jauh dari family. Since high school memang tak pernah jauh dari family, hostel life tu mmg tak pernah rasa. but in the past 2 years, baru belajar duduk hostel. Blok uthman 08, i miss you. mostly2 years life banyak spend kat IPGKDRI,Kuala Terengganu. still remember mula mula merengek dan menyampahnya jadi bila dapat masuk maktab, becoming a teacher. lepas first SBE (School Based Experience), mula rasa jadi cikgu tu seronok dan best dan paling penting susah. Mula jatuh hati bila budak budak bagi salam, 'Assalamualaikum cikgu/teacher/ustazah'. Bila budak budak tanya, "Cikgu ni cikgu ke? bila cikgu nak datang sini lagi?'. rasa seronoknya. Dalam seronok yang ada susahnya. Mingle dengan bebudak yang baru nak besar, yang banyak soalan dan pertanyaan dalam kepala diorang, ya susah. letih fizikalnya nak panggil budak budak masuk kelas dan dengar ape kite cakap. nak attaract student supaya stay dalam kelas in 1 hour. susah. but i'm learning it.

belajar jugak macam mana nak mingle dengan kawan kawan. sekolah 5 tahun denagn semua perempuan je classmatesnya, jadi bila dah dh IPG, kena belajar berkomunikasi dengan students lelaki. tapi tak kesah pon sebenarnya, just being me. senang. tu yang kekadang tu buat benda tak senonoh je kerjenya. ter biasa buat dengan classmates high school, maka itulah hasilnya. belajar jugak kawan dengan non-muslim, dulu ade kawan non muslim lepas SPM, lepas join English Camp, tapi sebab situ 3 hari je pon kenalnya. kat IPG, bila dah jadi classmates, memang baiklah dengan diorang. Koges, Kam, Santhy, dan Chan classmates non muslim yang agak rapat. rindu diorang sebenarnya ni. Still contacting them thru fb and text. kat IPGKB pon ade je non muslims, tapi since i'm still new kat situ, malu plak nak bertegur sapa. classmates takde non muslim. maka itulah sebabnya. 1 thing i realised, pindah tempat belajar ni menyebabkan penambahan friend list irna which was a great thing. lagi ramai kawan, lagi banyak perangai, lagi banyak pengalaman gitu. setia orang ade istimewa diorang yg tersendiri.

i did also learnt about 'friendship'. macam mana 2 tahun tu boleh menyebabkan awak berubah. macam mana trust tu boleh crumpled like a piece of paper. 2 tahun yang menyebabkan saya semakin susah nak percayakan orang. don't shower me with promises. bila masing masing jauh, yang dulunya rapat pon dah tak seperti dulu. terasa hati ? yes i am. it's okay. life must go on.

2 years in jugak ajar irna jadi konfiden. sampai sekarang tak percaya bila join drama dulu dan jadi Mak Inang. Although my acting was bad, tapi i managed to do it, overcomes my stage fright. hehe. siap nyanyi lagi. memang memalukan.

2 years jugak menyebabkan irna belajar menghargai masa tengah sihat. belajar jugak jangan degil sangat. 2 years yang menyebakan irna terpaksa tahan 3 surgeries. Alhamdulillah for that experience though. sebab sakit itulah, demam selsema batuk tu tak jdi masalah. it's felt nothing compared dengan sakit yang ade. alhamdulillah.

2 years passed, I'M A GROWN UP GIRL !

p/s: sorry for the late post. being admitted for 10 days  and i'm not that well to type anything here.

0 comments:

 

rain drops. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review