Thursday, June 13, 2013

Happy Father's Day Cikgu Ismail !

Posted by irnasofia at 2:27 AM
Assalamualaikum.

16/06/2013. Third Sunday in June, so it's father's day.

Ismail Bin Yasok. My dad, my hero and my first love. Second son from his family, poor family background. Bila ayah cerita macam mana ayah belajar dulu, sangat sangat lah bersyukur dan amazed dengan apa yang ayah telah hadapi. family ayah orang biasa biasa, arwah Che' ( Atokku ) buat kerja kerja kampung je, and (#1 Mok Bee ) seorang suri rumah yang rajin menanam, semua benda dia tanam kat tanah tanah yang dia ada. Orang dulu dulu hidup biasa biasa, tapi harta kekalnya banyak, tak macam sekarang yang luarnya gojes habes tapi semua sewa, semua hutang. So, disebabkan orang dulu dulu tak pentingkan sangat pelajaran ni, my dad katanya berhenti sekolah lepas habes sekolah agama masa dia sekolah rendah. And, he's a bright student. Tahu ni sebab ayah still simpan buku rekod sekolah dia, bertulisan jawi lagi ya ! dia terpaksa berhenti sekolah sebab nak kerja untuk family nya. masa form 1, dia berhenti tapi kawan dia ada yang sambung sekolah, so dia belajar sikit sikit sendiri. then dia nak ambik SRP, without proper education since from 1. Dia ambik SRP, belajar last minute then manage to excel well. Ayah kata, masa dia nak exam SRP tu, paginya dia sempat jaga kebun. Then he manages to sambung belajar kat UKM. panjang sanagt nak ceritaa. Ayah tak macam mak yang ayahnya family yang boleh dikatakan ada duit, ada proper education, tapi dia manage to excel and have proper jobs walaupun banyak halangan sebelum dia nak msuk universiti. Ayah kawen ngan mak masa umur 26 masa tgh belajar, and mak umur 21. Diorg dapat first son, which is Abang Long setahun selepas tu.

Banyak benda yang ayah ajar tanpa disedari sebenarnya. Ayah ni seorang yang tenang, dia tak mudah gelbah, kontra sangat dengan mak. commonlah kalau ayah ni seorang yang payah nak tunjuk care kat anak anak dia. contohnya, masa irna di wardedkan, sekali je ayah pernah datang melawat tu pun sbb nak ambik mak dr hospital dan dia just stay tak sampai 5 minit pun. tapi ayah tunjuk care dengan cara lain, ubat ubat pelik pelik ( :P ) yang disuruh telan, makan benda benda pelik untuk baik semua ayah yang cadangkan.

Ayah ni dia ada gaya peliknya. I was a naughty kid, so memang irnalah yang akan kacau ayah tanpa disedari. biasa, kalau ayah in the mood untuk bergurau, dia akan rujuk dengan irna and berpakat kenakan mak. comel kan ? Dulu, masa kecik kecik, kitorg sangat takutkan ayah, sebab ayah tak pernah pun jentik kami, tapi bila dia jeling je, semua pun lari naik atas, duduk senyap senyap dalam bilik 1 hari. sekarang, dah besar, ayah pun dah treat lain dah. Nak bergurau pun boleh.

Salah satu tabiat ayah ialah, dia tak suka makan masakan anak anak dia. For him, masakan wife dia lah yang paling sedap sekali. Tapi ayah selalu kena tipu dengan kami, kitorg suruh je mak duduk kat dapur tanpa menyentuh apa apa, still dia akan makan jugak sebab ayah tak tahu. bila mak pegi holiday je lama lama, memang masalah kalau bab makanan. ayah akan makan tapi kuantiti yang sangat sedikit sebab kitorg yang masak kan. kalau ayah tak makan pun, dia akan beli nasik bungkus untuk dia seorang. Sedih jugak kadang kadang, tapi dah biasa. sekarang ayah dah senang sikit, lauk kegemaran dia, daging bakar dengan sayur lemak. kalau mak nak pegi holiday je, tu lah lauk untuk ayah. so kami terpaksalah bakar daging depan rumah pakai arang untuk ayah. Ayah jugak dia ada masakan bermusimnya, lebih lebih lagi kalau bulan puasa, dalam bulan puasa tu, akan ada satu dish yang kami akan makan benda yang sama 2 3 kali dalam seminggu, direpeatkan dalam sahur dan berbuka. Macam tahun lepas, ayah nak makan tomyam je. Dalam bulan puasa tu, tomyam lah kami. Sampai tengok tomyam pun geli tekak. haha.

Ayah jugak seorang yang sangat komited. kalau bulan puasa tu dia cakap nak khatam quran, dia akan khatam quran. bukan sekali, tapi berkali kali. Ayah jugak akan pastikan kami buat benda yang sama, wajib khatam sekali. Ayah suka bunga, lebih lebih lagi orkid. that's why nursery pun nursery orkid. dulu, rumah kami macam hutan, gelap. matahari pun kami tak kenal sebab pokok pokok menggangu cahaya matahari. Sejak anak anak ayah dah besar, kami dah nampak kecomelan ayah bila ayah tidur dengan kucing. sanagt comel okay. Ayah ni nak kata romantik tu, tak, tapi manja. hehe. Sejak kami dah besar, selalu je takde, keluar ngan mak. yelah, sejak kawen, kami asyik menggangu diorang je kan.

Ayah saya seorang yang sangat simple. Suka berkain pelikat, naik motor kapcai merah. sekarang motor tu dah jarang sangat ayah naik. Ayah takde wallet, dia suka letak duitnya dalam kain yang mak jahitkan. Ayah sangat simple dan unik. Ayah cakap, hidup kena sederhana. :D


Walaupun ayah tak ingat nama nama kami sebab bilangan dan jumlah nama yang panjang, tapi kami tahu ayah tahu segala jenis perangai dan sifat dalaman kami.
Walaupun ayah tak pernah tunjuk marah akt kami, tapi kami tahu ayah suruh kami berfikir apa salah kami.
Ayah ajar kami supaya hidupnya sederhana, tapi jangan malas, Hidup kena simple tapi jangan culas. Ayah ajar kami usaha, tapi jangan membazir. Duit yang ada jangan bazirkan, plan supaya duit tu bertambah. Ayah cakap jadi cikgu takkan pernah jadi kaya, hidup mesti sentiasa ada banyak rancangan. Plan A gagal, cuba Plan B.

Terima kasih ayah.
Stay fit and healthy, My Awesome HERO !

Happy Father's Day. I LOVE YOU <3 br="">
*Rasa nak cium je ayah sekarang, dapat rasa tajam tajam janggut ayah. hehe*


0 comments:

 

rain drops. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review